Bouwwethouder tilde sloop Tweebosbuurt over verkiezingen heen

6 October 2023, 19:00 uur
Politiek
mainImage
LMOFOTO

De gemeente Rotterdam blijkt al in november 2017 te zijn begonnen met de voorbereidingen voor de sloop van de Tweebosbuurt.

Dat blijkt uit een document, dat de gemeente op grond van een op 15 augustus ingediend Woo-verzoek openbaar heeft gemaakt. Het document is gedateerd 24 november 2017. En geschreven door de dienst Stadsontwikkeling. In de mail wordt toenmalig wethouder voor bouwen en wonen Robert Simons gevraagd om zogeheten wethoudersbrieven op te stellen. Deze had woningcorporatie Vestia nodig om met succes ‘sloopsubsidies’ aan te vragen bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

Simons verstuurde de brieven eind december 2017. Vestia werd uiteindelijk in juni 2018 ruim 13 miljoen aan vermindering van verhuurdersheffing door de RVO in het vooruitzicht gesteld.

Door openbaarmaking van de mail van Stadsontwikkeling is duidelijk dat vier maanden vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 al bekend was welk gevoelig sloopplan eraan zat te komen. 

Verondersteld mag worden dat Simons het ‘handiger’ vond om de sloop van de Tweebosbuurt over de verkiezingen heen te tillen. Het zou hem - Simons was lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam - waarschijnlijk geen extra stemmen hebben opgeleverd.

Pas begin juli 2018 kregen de betrokken bewoners van de Tweebosbuurt te horen, dat hun huizen zouden worden gesloopt. Dat was negen dagen nadat zij - voor de laatste maal - een huurverhoging was aangezegd door Vestia, dat sinds begin dit jaar Hef Wonen heet. 

Simons heeft geen behoefte om op deze informatie te reageren, laat zijn voorlichter weten.