Tot en met 15 september jl. hebben zich binnen het geografisch gebied van de gemeente Rotterdam 147 incidenten excessief geweld voorgedaan, waarvan 94 explosies en 53 schietincidenten. In 2023 waren dat er nog 218.
In 2024 hebben er 217 zaken op zitting gestaan. Momenteel staan er ook nog 26 zaken ingepland.
Tot en met augustus zijn er in de eenheid Rotterdam 149 verdachten aangehouden, 54 voor explosies en 82 voor schietincidenten voor zaken uit 2024. Er zijn 13 verdachten aangehouden voor zaken uit 2023. Onder de 149 verdachten bevonden zich 26 minderjarigen.
Bij deze incidenten excessief geweld zijn er tot en met 15 september jl. in de gemeente Rotterdam 20 personen gewond geraakt en zijn 2 personen als gevolg van een schietincident overleden.
Onder excessief geweld verstaat de Rotterdamse politie schietincidenten en explosies waarbij één of meerdere personen het doel hebben om schade aan te richten bij een doelwit dan wel slachtoffer. De meeste excessief geweldsincidenten vinden plaats in het criminele circuit, maar zijn soms ook te herleiden naar onderlinge conflicten tussen personen in de relationele sfeer, zakelijke conflicten of bijvoorbeeld burenruzies, heeft de Rotterdamse burgemeester Carola Schouten in een tussenbericht aan de gemeenteraad laten weten.
Het merendeel van de excessief geweldsincidenten is gericht op woningen en bedrijfspanden. Een beperkt deel van de excessief geweldsincidenten is gericht op een persoon, voornamelijk bij schietincidenten.
‘’Het valt op dat de groep verdachten die bereid is de excessief geweldsincidenten daadwerkelijk uit te voeren, een ogenschijnlijk onuitputtelijke groep lijkt’’, aldus Schouten. ‘’Deze groep jongeren wordt veelal online via diverse sociale media of op straat benaderd voor een dergelijke klus. Het financiële gewin, het geldbedrag dat hier tegenover staat, lijkt het motief te zijn om deze klussen uit te voeren. We zien dat er in deze groep kwetsbare verdachten zitten, afkomstig uit gebroken gezinnen. De daders van excessief geweldsincidenten lijken niet tegengehouden te worden door zichtbare en onzichtbare maatregelen die genomen worden bij de (mogelijke) doelwitten zoals aanwezigheid van cameratoezicht, herkenbare politievoertuigen en particuliere beveiliging.’’
Naar aanleiding van incidenten excessief geweld is er tot en met augustus 2024 als volgt bestuurlijk opgetreden: - Bij 89 explosies was er een directe relatie met 81 panden. 28 panden zijn bestuurlijk gesloten. - Bij 52 schietincidenten was een relatie met 22 panden. 9 panden zijn bestuurlijk gesloten.
Schouten: ‘’De politie heeft een fenomeenanalyse uitgevoerd en daarbij zijn zes fases van een geweldsopdracht in beeld gebracht: de aanleiding, de opdracht, de planning, de voorbereiding, de uitvoering, de vlucht en de afhandeling. De bronnen voor deze fenomeenanalyse zijn onderzoekdossiers, inclusief verhoren met verdachten en bijvoorbeeld data uit inbeslaggenomen telefoons. Uit de analyse blijkt dat aan het geweld vaak een conflict voorafgaat. Omdat aangehouden verdachten zich vaak beroepen op hun zwijgrecht, is er ook informatie uit inbeslaggenomen gegevensdragers gehaald. Uit deze informatie blijkt dat uitvoerders op verschillende manieren worden gerekruteerd, bijvoorbeeld online, op straat of via kennissen. Tegenover zo’n uitvoeringsklus staat vaak een (variërend) geldbedrag. Uit de analyse blijkt verder dat er vluchtvoertuigen worden gehuurd of gestolen.’’
Dit najaar gaat naar verwachting het onderzoek van de Erasmus Universiteit (EUR) naar de achtergronden van excessief geweld van start. Als gemeente werken we hierin samen met de politie, het OM en het ministerie van J&V.