BVO Feyenoord laat zich niet opjagen door Raad van State

11 February 2022, 17:16 uur
Politiek
mainImage
KuiperCompagnons

door Jan D. Swart

De gemeente Rotterdam en het managementteam van de gebiedsontwikkelaars Feyenoord City zullen zelf in april of mei een vette kras door de nieuwbouwplannen van het stadion moeten zetten, want de betaald voetbaltak van Feyenoord laat zich niet opjutten. Het gaat alle tijd nemen voor de vier opties, waarvan de bestaande (nieuwbouw) de minst voor de hand liggende is. Er is geen geld.  

Met dit besluit gaat het bestuur van de bvo Feyenoord lijnrecht in tegen de belangen van de gemeente Rotterdam en de projectontwikkelingsstichting, die voor het behoud van het huidige bestemmingsplan (met nieuwbouw) een deadline van de Raad van State hebben gekregen: half mei. 

De bouwopties die het voebalbedrijf laat onderzoeken zijn bekend:
1. Nieuwbouw.
2. Forse renovatie.
3. Vernieuwbouw en modernisering met een derde ring.
4. Status quo (geen enkele verandering de komende jaren).    

De gemeente Rotterdam hoopt onverminderd op de eerste optie. Het heeft het bestemmingplan hard nodig voor het tempo in de gebiedsontwikkeling. Geen nieuw stadion betekent immers een procedurele achterstand van enkele jaren en nieuwe miljoenen aan tekentafelgeld.

In dat geval geen woningen langs de Stadionweg. Ook andere parkposities bij het spoor. En als men toch dicht op de Kuip flats wil gaan bouwen, moeten er voor de bezoekers van het stadion ondergrondse parkeergarages komen.

Daarom zou het bestaande college van B&W onder aanvoering van burgemeester Aboutaleb het liefst veel meer dan de toegezegde 40 miljoen aan aandelen willen uittrekken. Daar is allang over gefilosofeerd, maar die move is onuitvoerbaar. De gemeenteraad kan niet meer terug. Ook de Europese regelgeving verbiedt staatssteun aan clubs en bovendien zouden in dat geval ook Sparta en Excelsior gaan steigeren.

BAM of DMK 

Het bestuur van de betaald voetbaltak kan de door de gemeente gewenste nieuwbouw dus niet forceren. Er zijn onvoldoende investeerders. De bouwprijs is vrijwel onbetaalbaar. Binnen de laatste maand 5% gestegen. Verder zijn er binnen het Legioen meer tegenstanders dan voorstanders hoorbaar en tenslotte heeft de gemeenteraad op voorspraak van Leefbaar Rotterdam, GroenLinks en de PvdA per 1 januari 2022 de Position Paper in de shredder gegooid. Dat betekent dat er officieel opnieuw om 40 miljoen euro aandelenkapitaal bij de gemeente moet worden verzocht.

Binnen twee maanden is er trouwens evenmin een afgerond plan te verwachten over renovatie of vernieuwbouw. Ook voor deze trajecten is groot kapitaal nodig.  Daar komt bij dat de N.V. Stadion een schuld van 20 miljoen (17.5 miljoen + rente) heeft aan de Amerikaanse Bank Goldman Sachs. Men start dus met een achterstand.

Tot nu toe heeft alleen de Rotterdamse vastgoedmagnaat Aat van Herk zijn vinger opgestoken om De Kuip te kopen. Maar over dat bod is gesteggel. Zoals de Stico (*) ook geen trek had in het geld (geschat op circa 60 miljoen) dat een deel van de Vriendengroep recent in spelers wilde investeren, omdat aan de achterkant van het voorstel een cowboyachtige coupepoging zat.   

Eigenlijk is er altijd wel onenigheid bij Feyenoord. Actueel bij de keuze van het oude BAM-idee of dat van DMK inzake vernieuwbouw. Roel Vollebregt, de in maart 2021 door de bvo Feyenoord aangestelde projectleider bouw, komt van de BAM en moet nu zijn eigen vlees keuren.       

(*) De Stico is de stichting die het gouden aandeel van de bvo Feyenoord beheert en het culturele erfgoed bewaakt. Oud-burgemeester Opstelten is voorzitter. Zie: https://www.feyenoord.nl/de-club/organisatie/stichting-continuiteit-feyenoord