door Jan D. Swart
Als er geen nieuw Feyenoord-stadion wordt gerealiseerd komt hiermee met name de sociale woningbouw onder druk te staan. Dat is de nieuwste waarschuwing die burgemeester Aboutaleb en zijn twee voor Feyenoord City verantwoordelijke wethouders Van Gils en Kurvers hebben afgeven aan de gemeenteraad in een schriftelijke antwoord aan PvdA-raadslid Engberts over de waarde-varianties van de bestemmingplannen van het Feyenoord City-gebied.
Uit de uitgevoerde verkenningen – die na de mededeling van de BVO Feyenoord om (wel of niet voorlopig) af te zien van de bouw van een nieuw stadion zijn uitgevoerd - komt naar voren ‘’dat een grondexploitatie zonder stadion moeilijker haalbaar te maken is en daarmee de betaalbaarheid van de woningbouw onder druk komt te staan. Om de betaalbaarheid op het voorziene niveau te houden is het behouden van de subsidie voor de Woningbouwimpuls voor het project noodzakelijk. Zonder deze subsidie (of andere financiële tegemoetkoming) is er voor de Stigam financieel gezien geen ontwikkeling mogelijk die voldoet aan de eisen die de gemeente stelt betreffende onder meer het aandeel sociale woningbouw.’’
Rotterdam krijgt die Woningbouwimpuls binnen het huidige bestemmingsplan, dat sinds het standpunt van de BVO Feyenoord gevaar is gaan lopen en nu door de Raad van State beoordeeld wordt.
Op basis van het huidige bestemmingsplan wordt op dit moment gewerkt aan de planontwikkeling van de Mallegatplot, Colosseumplot, Roseplot en drie torens van het Waterfront. Indien het vigerende bestemmingsplan bij de Raad van State wordt vernietigd, treedt het oude bestemmingsplan Olympus weer in werking. Binnen dit bestemmingsplan is nog slechts één bouwlocatie voorzien, namelijk een laatste blok aan de westkant van de Veranda.