In Nederland waren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek per 1 januari 2024 75.313 sociale huurwoningen in bezit van woningcorporaties onbewoond.
Nederland telt 280 corporaties, ook wel toegelaten instellingen geheten. Ze hebben ruim 2,3 miljoen woningen. Omgerekend betekent dit dus dat het CBS ervan uitgaat dat meer dan 3 procent van 's lands corporatiebezit niet wordt bewoond.
Klopt dat? Zo ja, waarom is dat aantal zo hoog?
Bij Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, schudt men geen klip en klaar antwoord uit de mouw. Woordvoerder Ernst Koelman: "We kunnen deze vragen niet met landelijke cijfers beantwoorden".
Dat er corporatiewoningen leegstaan en dus onbewoond zijn, is op zich niet vreemd. Bij verhuizingen, renovatie, sloop of calamiteiten is kortdurende leegstand onvermijdelijk.
Het percentage leegstaande corporatiewoningen is echter een stuk lager dan de door het CBS veronderstelde onbewoonde 3 procent.
Koelman sluit niet uit dat er een verschil kan zijn tussen leegstaande woningen en onbewoonde woningen. "Het zijn waarschijnlijk appels en peren".
Maar opheldering daarover is wenselijk. Koelman: "Voor wat betreft de CBS-cijfers zou het mogelijk kunnen zijn dat het CBS ook op energieverbruik tijdens een leegstandsperiode controleert. We hebben bij het CBS nog om nadere uitleg gevraagd".
Welk verlies de corporaties lijden door het - door het CBS gesignaleerde - onbewoond zijn van 75.313 sociale huurwoningen, is onbekend.
Laag ingeschat is de jaarlijkse huuropbrengst van een doorsnee corporatiewoning 5000 euro. Wie dat vermenigvuldigt met die 'onbewoonde 75.000' komt uit op een huurderving van 375 miljoen euro per jaar.