CDA en GL: zorgvuldige verwerking kunstgras

19 April 2019, 13:38 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Bij het CDA en GroenLinks zijn er zorgen over de manier waarop de gemeente Rotterdam kunstgras recyclet. Bewonersorganisatie BOCZ uit Charlois trok bij de partijen aan de bel over kunstgrasmatten van voormalig voetbalvereniging TOGR. De vereniging ging in 2013 ter ziele en de voetbalvelden hebben nu een andere bestemming gekregen.

In november 2018 ging de gemeente aan de slag met het verwijderen van de kunstgrasmatten ter voorbereiding van het bouwrijp maken van de grond. De bouwgrond wordt in stelling gebracht voor een nieuwe zorginstelling. Tot onvrede van de bewoners liggen de kunstgrasmatten echter sindsdien zonder afdekking opgerold in een hoekje van het bouwterrein.

Zij maken zich zorgen over de mogelijke verspreiding van infill (het materiaal dat tussen kunstgrasvezels wordt gestrooid) bij regen of harde wind. Infill is vaak vervuild met zware metalen en PAK.

Volgens de gemeente worden de kunstgrasmatten binnenkort opgehaald voor recycling. In 2018 werden er al vragen gesteld over de verwerking van kunstgrasvelden naar aanleiding van tv-programma Zembla. Uit de uitzending bleek dat er misstanden waren bij de recycling van kunstgras. ''GroenLinks en CDA zijn van mening dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met recycling van kunstgrasvelden'', aldus de partijen. 

Raadsleden Astrid Kockelkoren en René Segers Hoogendoorn willen weten wie er verantwoordelijk is voor het afvoeren van de kunstgrasmatten en hoe het kan dat op het bouwterrein van de voormalige voetbalvereniging al 5 maanden matten op een onafgedekte wijze op het terrein liggen.