Chantal Zeegers kandideert zich als eerste: lijsttrekker D66

12 April 2021, 00:41 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam

Chantal Zeegers, fractievoorzitter van D66 in Rotterdam, is de eerste lokale politica die besloten heeft om zich kandidaat te stellen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Bij D66 gaat dit op macro-democratische wijze: gewoon je vinger opsteken. Ook andere Democraten hebben vanaf nu een maand lang de tijd om zich te kandideren. Bij andere politieke partijen – zoals Leefbaar Rotterdam – wil het bestuur de juiste kandidaat kiezen. De VVD begint - bij navraag - pas in september met de procedure. 

De 54-jarige Chantal Zeegers, getrouwd, moeder van twee zonen, is nu drie jaar fractievoorzitter van D66 in Rotterdam. Na de verkiezingen in 2018 volgde ze al snel Said Kasmi op, die dolgraag wethouder wilde worden. De partij heeft vijf zetels. Evenveel als de VVD, PvdA en GroenLinks, waarmee nu met de twee Christelijke partijen een coalitie wordt gevormd.

Daarvoor was (de in Ouderkerk aan den IJssel opgegroeide) Zeegers bestuurder van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Haar maatschappelijke loopbaan begon bij het Ministerie van Onderwijs. Daar was ze interim-manager. Later bij de gemeente Rotterdam gebiedsdirecteur IJsselmonde.

Bij D66 Rotterdam hebben zich nog geen tegenkandidaten gemeld. Mocht Zeegers de enige lijsttrekker zijn en mocht D66 er daarna opnieuw in slagen in een coalitie te komen, zal ze een wethouderspost niet afslaan.