Als het aan betaalbedrijven Klarna en Adyen ligt, wordt het vanaf deze maand ook in winkelstraten mogelijk om achteraf te betalen. Daar maakt de Rotterdamse tak van de ChristenUnie zich ernstig zorgen omdat het een uitbreiding is van: ‘Buy now, pay later’. ‘’Dit verlaagt de drempel om in de schulden terecht te komen immers nog verder’’, vindt raadslid Vonk, die daarbij vooral denkt aan jongeren en mensen die al problematische schulden hebben.
De op-afbetalings-thematiek is onderdeel van breder politiek debat. Tijdens het Vragenuur op 1 oktober jl. van de Tweede Kamer werden er ook al zorgen over geuit, zowel vanuit de Kamer als het kabinet. En ook in het Rotterdamse coalitieakkoord ‘Eén stad’ zijn armoede en schuldenproblemen nadrukkelijk uitgelicht als prioriteiten voor kansengelijkheid en een leefbaar Rotterdam.
Daarom wil Vonk van het stadsbestuur weten of er in Rotterdam fysieke winkels zijn die gebruik maken van (vormen van) kopen of afbetaling, of die voornemens zijn die te introduceren en in hoeverre met name de verantwoordelijke wethouder Mohamed-Hoesein zich inspant om kwetsbare Rotterdammers te beschermen en weerbaar te maken tegen de risico’s van dit koopsysteem? Het maken van goede afspraken met de winkeliers zou volgens Vonk op z’n minst een vanzelfsprekende eis zijn.