'Cijfers licht verstandelijke beperkingen Rotterdammers kloppen niet'

29 November 2024, 06:00 uur
Politiek
mainImage
Raadslid Tim Kind (Volt)

De fractie van Volt Rotterdam vindt het rommelig en zeker niet goed dat de gemeente Rotterdam in verschillende programma’s en plannen uiteenlopende cijfers gebruikt om het aantal Rotterdammers met een licht verstandelijke beperking (lvb) te duiden. Volt vindt dat er grote voorzichtigheid is geboden met deze cijfers, omdat die stigmatiserend en beledigend kunnen overkomen voor grote groepen Rotterdammers, vooral wanneer er sprake is van afgeleide indicatoren, zoals laag onderwijsniveau en laag inkomen.

De uiteenlopende cijfers komen naar voren in verschillende documenten en rapporten van de gemeente. Zo wordt in het uitvoeringsprogramma 'NPRZ 2023-2024' aangeven dat ca. 100.000 Rotterdammers en ongeveer een derde van de bewoners op Rotterdam-Zuid een licht verstandelijke beperking zou hebben. Verder wordt in het regiobeeld Rotterdam, de grondlegger voor het regionaal zorgakkoord, aangegeven dat “in grote delen van Rotterdam bijna de helft van de bevolking een licht verstandelijke beperking heeft”.

Volt vindt het opmerkelijk dat er zelfs een hittekaart wordt gebruikt om verschillen tussen Rotterdamse wijken-en gebieden aan te wijzen. En daarnaast hanteert men in het ‘Plan Zicht op mensen met een licht verstandelijke beperking (2023-2025)’ een schatting tussen de 40.872 tot 53.006 bewoners, terwijl in eerder onderzoek uit 2019 een bandbreedte van 56.000 tot 100.000 inwoners werd gebruikt.

Raadslid Tim Kind is benieuwd welke bronnen methodologie en methode van dataverzameling aan al die cijfers ten grondslag liggen en hoe zorgwethouder Buijt al die verschillen kan verklaren. Hij schreef hem er een brief over.