Dagblad010 | Coalitie-verkenners beginnen vandaag

Coalitie-verkenners beginnen vandaag

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Jan D. Swart

Dat alle nieuwe fractievoorzitters unaniem drs. Jos van der Vegt en Prof. Derek Loorbach als de twee coalitieverkenners kozen, lijkt na het moddergooien tijdens de verkiezingscampagne een eerste stap op weg naar rust in de tent. Meegenomen is bovendien dat die twee elkaar kennen en ooit hebben samengewerkt toen Van der Vegt uit hoofde van zijn voorzitterschap van de Kamer van Koophandel in Rotterdam (2008-2014) tevens president was van Clean Tech Delta. Loorbach zat toen in het Strategisch Beraad. Clean Tech Delta selecteert herhaalbare en schaalbare duurzame ideeën en brengt ze naar een projectfase.

Toch is het een misvatting om te denken dat de dertien fractievoorzitters twee onwrikbare groenen aan het kneden hebben gezet. In elk geval is Van der Vegt dit niet. Hij is een geroutineerde bestuurder-koopman met misschien wel het grootste netwerk in Rotterdam. Hij was student aan de Erasmus Universteit toen Bram Peper, de latere burgemeester van Rotterdam, er nog college gaf. Na een korte anonieme ambtenarenfunctie (gemeentesecretaris in Oude Tonge) werd hij in 1991 benoemd tot directeur van de Kuip als opvolger van Frits de Kimpe en renoveerde het stadion drie jaar later door ‘m te overkappen. Ook toverde hij het Maasgebouw uit de grond. Daarna volgde Ahoy, waar hij van directeur zelfs eigenaar werd. Van der Vegt, die dit jaar 65 jaar wordt, is de stadsgrossier in commissariaten.

Professor Derek (42), zoon van de vroegere basketbal-internationaal en jurist Jan Loorbach, zit wel stevig in de groene hoek. Hij is directeur van Drift, het even toonaangevende als redelijk radicale onderzoeksinstituut binnen het veld van duurzaamheidstransities. Drift ontwikkelt en deelt transformatieve kennis aan steden, overheid en organisaties. Dankzij de winst van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam (van 2 naar 5 zetels) kreeg de plaatselijke partijleider Judith Bokhove dus een pracht kans om bij het eerste gezamenlijke overleg van de nieuwe fractievoorzitters niet één maar twee verkenners voor te stellen. De kandidatuur van Van der Vegt kwam uit kringen van Leefbaar Rotterdam. Wethouder Maarten Struijvenberg opende in december nog de feestschaatsbaan in de Park onder de Euromast van bureau Vermaeck en ook daar is Van der Vegt bij betrokken.

Is Loorbach links en Van der Vegt rechts? Beiden hebben zich er nooit over uitgelaten. Duidelijk is in elk geval dat hoogleraar Loorbach, die uit de school van prof. Jan Rotmans komt, verregaande ideeën heeft over het einde van het fossielen tijdperk. Of hij de EMO als grootste kolenboer van Europa net zo radicaal zou willen sluiten als Rotmans (en de GroenLinks-raadsleden Bokhove en Bonte) is niet bekend, maar het zou niemand verbazen.

Loorbach en Van der Vegt zijn geboren Rotterdammers. De jongste komt uit Hillegersberg, de oudste zag als kind van Zuid op de Groene Hilledijk de stoomtram nog voorbij zijn huis rijden. Morgen beginnen de gesprekken.


Foto: Digitaal Dagblad