Contracten zijn leidend bij GGD-medewerkers in Rotterdam

16 April 2022, 18:00 uur
Politiek
mainImage
Co Engberts (PvdA)

De vrees van de Partij van de Arbeid en GroenLinks, dat medewerkers van de GGD die via het uitzendbureau SSC Flex een dienstverband kregen aangeboden niet in aanmerking zouden komen voor het doorbetalen van hun salaris tijdens feestdagen, blijkt ongegrond. Als zij die betaling namelijk niet ontvangen is dat op die manier ook zo geregeld in hun contract. Leidend bij uitbetaling tijdens feestdagen is of zij daadwerkelijk zo’n feestdag moeten werken, zei wethouder Kasmi die bij de antwoording van de loonvrees vakwethouder Van Gils verving.

De PvdA Rotterdam had signalen opgevangen van slecht werkgeverschap vanuit het uitzendbureau. ‘’Terwijl alle ambtenaren doorbetaald krijgen op Goede Vrijdag, 2e Paasdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag geldt dat in een aantal GGD-teams voor sommige mensen van Flex niet’’, wist raadslid Co Engberts van de PvdA. ‘’Terwijl gelijk werk ook gelijk loon betekent.’’ Waarna hij namens zijn GroenLinks-collega Biljoen (Nunnely van D66 en Yigit van Denk) nog eens onderstreepte hoe belangrijk deze tijdelijke GGD-medewerkers tijdens de pandemie voor de inwoners van Rotterdam en ver daarbuiten zijn geweest.

Er lag dus bijna een deken van schaamte over de raadzaal na deze lovende woorden in relatie tot slecht werkgeverschap, maar de uitleg van Kasmi was helder. Het was allemaal keurig van tevoren per contract geregeld en voor elk contract naar keuze is er een eigen type CAO. Anders gezegd: wie niet ingeroosterd is op feestdagen, hoeft niet te werken en heeft dus op basis van het afgesloten contract ook geen recht op doorbetaling tijdens de door de PvdA genoemde actuele feestdagen. Wie wel is ingeschaald, krijgt doorbetaald. ‘’In sommige contracten zit een grote mate van vrijheid, niet alleen voor de werkgever, maar ook voor de werknemer’’, aldus Kasmi.