Dagblad010 | Coronacrisis kost Rotterdam tot nu € 53 miljoen

Coronacrisis kost Rotterdam tot nu € 53 miljoen

mainImage

De gemeente Rotterdam krijgt flinke klappen door de coronacrisis. Tot nu toe schat men dat het de stad 53 miljoen euro kost. Zowel financiële maatregelen, zoals het noodfonds voor cultuur en sport en stimuleringsmaatregelen om door te bouwen, als bijstellingen in de gemeentelijke begroting zijn in het bedrag opgesomd.

Het noodfonds voor cultuur en sport is de grootste kostenpost: 15,1 miljoen euro. In totaal pompt Rotterdam op de korte termijn bijna 30 miljoen euro in de stad. Maar de crisis zorgt er ook voor dat veel verwachte inkomsten uitblijven, zoals het jaarlijkse dividend dat de stad ontvangt uit Rotterdam The Hague Airport, zo'n 2,8 miljoen euro. Ook begrootte toeristenbelastingen en parkeeropbrengsten blijven uit of zijn veel lager dan verwacht. 

Een grote financiele domper is het niet doorgaan van het Songfestival als gevolg van de coronacrisis. Dat had voor veel inkomsten moeten zorgen, zo was de verwachting.

Toch wil Rotterdam op de korte termijn geen gemeentelijke belastingen verhogen. Wethouder Van Gils (D66, financiën) denkt de schade voorlopig uit algemene reservers te kunnen dekken. Die strop kan nog oplopen, als de crisis langer duurt. Ook is nog niet bekend hoeveel Rotterdam terugkrijgt van het Rijk.

Om werkgelegenheid, innovatie, veiligheid en duurzaamheid te waarborgen kondigde het stadsbestuur woensdag een mega-injectie van honderden miljoenen aan. Voor zeven nieuwe projecten in de stad wil men de komende jaren 233 miljoen euro reserveren.