CU, Leefbaar en VVD: Hou 4 mei waardig in Rotterdam

20 April 2024, 06:00 uur
Politiek
mainImage

Tjalling Vonk, de fractievoorzitter van de Rotterdamse ChristenUnie, heeft samen met de fracties van Leefbaar en de VVD aandacht gevraagd voor de noodzaak van een respectvolle en waardige herdenking van 4 mei. Ook in Rotterdam. Ze deden dit naar aanleiding van de spanningen in het Midden Oosten en de vrees dat de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam verstoord zou kunnen worden door pro Palesteinse bewegingen en het antisemitisme die dag de kop zou opsteken.

De vraag van de drie politieke partijen aan burgemeester Aboutaleb is welke maatregelen hij in petto heeft om escalatie te voorkomen. ‘’Het recht op demonstratie is een groot goed. Maar het wanneer, waar en hoe doen ertoe. Bovendien hebben wij als stad nu misschien wel meer aan gesprek dan aan protest’’, schrijft Vonk.

De drie politieke partijen opperen de mogelijkheid van gespreksavonden in de Huizen van de Wijk, of het aansluiten bij de reeds geplande Vrijheidsmaaltijden. Bovendien onderstrepen ze het belang van het betrekken van relevante maatschappelijke en religieuze actoren, in ieder geval ook vanuit de Joodse gemeenschap. Vanwege de korte termijn hopen de partijen snel duidelijkheid te krijgen hoe het college toeziet op een waardige herdenking op 4 mei.