D66: Laten we muurschilderingen koesteren

31 December 2021, 17:07 uur
Politiek
mainImage

Deze metershoge kleurrijke muurschildering van Jeangu Macrooy siert het gebouw naast de supermarkt van Dirk op het Zuidplein. De maker is de Rotterdamse kunstenaar Tymon de Laat, wiens werk internationale bekendheid geniet mede door zijn Latijns Amerikaanse invloeden. Chantal Zeegers, de fractieleider van D66, zou er niet aan moeten denken dat vroeg of laat zulke kunstwerken ineens met de noorderzon bleken te zijn verdwenen zoals half gebeurd is met Chileense schilderingen met politieke boodschappen uit andere tijden toen Chili nog geregeerd werd met de ijzeren vuist van dictator Pinochet. Ook die schilderingen sierden ooit in volledigheid het station van het Zuidplein. Nu – door de vaart van de stedelijke herontwikkeling – gehalveerd.

‘’En wij willen juist meer kunst toevoegen aan de openbare ruimte en zeker ook behouden op de plekken waar het al is. Want op die manier kunnen we Rotterdammers op een laagdrempelige wijze in aanraking laten komen met kunst en het verhaal van de stad goed uitleggen’’, vindt Zeegers.

De inmiddels half verdwenen kunst rondom de panelen van het Zuidplein herinnerde aan een initiatief van een internationale kunstbrigade, bestaande uit Chileense ballingen en sympathisanten, die eind 2006 heimelijk de Rotterdamse muren met anti-junta slogans beschilderden. Bij de uitvoering van dit project kregen de kunstenaars Jorge Kata Nuñez en Juan Heinsohn Huala toen volop medewerking van de Deelgemeente Charlois, de RET en verschillende gemeentelijke diensten. Toen de sloop begon was iedereen dat vergeten.

Het bracht Zeegers tot de vraag aan cultuurwethouder Kasmi (ook D66): ‘’Bent u het met me eens dat nieuwe verbouwingen niet ten koste mogen gaan van bestaand Rotterdams erfgoed?’’