De Rotterdamse gemeenteraad debatteert volgende week over het vuurwerkbeleid. Na het nieuws over een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, komt de Rotterdamse fractie van GroenLinks met een voorstel voor een lokaal verbod op het afsteken van alle soorten consumentenvuurwerk in Rotterdam. Ook D66 schaart zich nu achter een Rotterdams afsteekverbod. Dit houdt in dat niet alleen knalvuurwerk en vuurpijlen in Rotterdam verboden worden, maar ook siervuurwerk. Siervuurwerk veroorzaakt de helft van de vuurwerkslachtoffers. Nadia Arsieni (D66): “Als liberaal sta ik voor vrijheid. Maar jouw vrijheid stopt waar jij bij anderen schade veroorzaakt. De helft van de incidenten met vuurwerk gebeurt bij omstanders. De schade aan de stad is enorm. Dat vraagt om een keuze. Het is voor de Rotterdamse politie niet handhaafbaar om een verschil te maken tussen de verschillende soorten vuurwerk.”
Stephan Leewis (GroenLinks) ziet een bijzondere rol weggelegd voor Rotterdam: “We kunnen niet wachten op een besluit uit Den Haag. Er is nu eindelijk een meerderheid om het aantal slachtoffers en de overlast van vuurwerk flink te verminderen. Daar knokt GroenLinks al sinds 2008 voor. Rotterdam is terecht een stad die vaak voorop loopt. Als wij dan ook op dit onderwerp voorop moeten lopen dan doen we dat graag. Ik hoop dat snel meer gemeentes zich bij ons zullen aansluiten. Want Oud en Nieuw moet weer een feestje zijn, voor mens, dier en milieu. ”
De motie van GroenLinks wordt ook gesteund door Partij voor de Dieren. Ruud van der Velden: “Mijn partij heeft een initiatiefwet geschreven om landelijk tot een totaalverbod te komen. Ik hoop natuurlijk dat die wet een meerderheid krijgt. Maar de milieuschade van dit feest is te groot om te wachten op een meerderheid in Den Haag. Als het Rotterdam lukt om dier en natuur te beschermen tegen deze achterlijke traditie dan zet ik me daar voor in.”
Bij de recente jaarwisseling waren er weer veel slachtoffers. Met name in het oogziekenhuis belandden meer slachtoffers met oogschade dan voorgaande jaren. Hulpverleners zijn belaagd met vuurwerk. De politie en brandweer vragen dan ook al jaren om een vuurwerkverbod. Als het plan van de drie partijen het haalt dan komt er in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) een verbod op het afsteken van vuurwerk. De raadsleden vragen ook aan het stadsbestuur om zoveel mogelijk vuurwerkshows in gebieden te organiseren en het nieuwe Rotterdamse beleid af te stemmen met de omliggende gemeenten.