D66 Rotterdam: 'Hoe staat het met de woningbouw bij Excelsior?'

8 November 2022, 07:00 uur
Politiek
mainImage

D66 in Rotterdam heeft zich ontfermd over Excelsior, de derde eredivisievoetbalclub van Rotterdam, die financieel knel komt te zitten zodra het z’n kunstgras voor natuurgras verplicht gaat vervangen. Er moet dan door de selectie op de bijvelden van Woudestein worden getraind en daar is geen ruimte voor. Die capaciteitsproblemen gaan ten koste van de amateurtak, het meidenvoetbal en anders verwante maatschappelijke activiteiten. ‘’Waar kunnen zij dan terecht?’’, vraagt raadslid Fatih Elbay in een brief aan sportwethouder Achbar (Denk).

Nu heeft D66 niet direct een gunstig track record als het betaald voetbalclubs te hulp schiet – denk aan het nieuwe Feyenoord-stadion – maar het is aan de andere kant toch uniek dat er vanuit de politiek eindelijk ook eens aandacht is voor Excelsior. Wel wil Elbay van deze gelegenheid gebruik maken om te weten te komen in hoeverre de plannen voor een nieuw stadion in combinatie met woningbouw gevorderd zijn en wat Excelsior daar dan aan verdient.

‘’Wat is trouwens de huidige rol van de gemeente in het stedenbouwkundige project rondom de nieuwe stadionbouw en in hoeverre verandert die rol eventueel tijdens de realisatiefase?’’, schrijft Elbay bovendien, en die vraag is dan weer gericht aan bouwwethouder Zeegers (ook D66).

Tot nu toe is alleen bekend dat Excelsior een intentie-overeenkomst heeft getekend met een ontwikkel- en bouwteam van drie partijen (Cordeel, Stebru en Impact Vastgoed) en dat de bezoekerscapaciteit in het huidige stadion na de verbouwing hiermee zal stijgen van 4300 naar circa 6500 plaatsen. Maar het moet wel een multifunctioneel gebouw worden waar wonen, sport, bewegen, ontmoeten en gezondheid samenkomen.

Architect MoederscheimMoonen is de ontwikkelaar van het nieuwe stadion (annex woningbouw), waarvoor de oud Excelsior-trainers Thijs Libregts en Rob Jacobs zich naar verluidt al als potentiële bewoners hebben aangemeld.