D66 Rotterdam komt op voor Oekraïners die worden uitgebuit

28 March 2023, 06:33 uur
Politiek
mainImage
ANP

Er zijn gevluchte Oekraïners die in Rotterdam werken en daarbij het slachtoffer zijn (geworden) van malafide werkgevers. Bij FairWork hebben zich volgens de fractie van D66 in Rotterdam tot nu toe ruim tweehonderd vluchtelingen gemeld wegens onder meer onderbetaling en uitbuiting.

En dat uitgerekend op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, voegt raadslid Nunnely toe aan de brief die zij hierover heeft gestuurd aan de Rotterdamse welzijnswethouder Achbar (van Denk).

Essentie van het misnoegen van D66 zit in deze vraag: bestaan er eigenlijk maatregelen om ervoor te zorgen dat vluchtelingen worden geïnformeerd over hun rechten als werknemers? Nog concreter: worden zij hierover bij hun opvang geïnformeerd of is FairWork voor voorlichting aanwezig op de opvanglocaties?

Raadslid Nunnely wil ook graag weten of er schuldigen zijn. En als ze er zijn, welke sancties daarop zijn gevolgd? Maar ook: welke initiatieven bestaan er eigenlijk in Rotterdam om Oekraïense vluchtelingen taal- en beroepsopleidingen te bieden zodat ze kunnen integreren in de beroepsbevolking?