Burgemeesters blijken regelmatig te snel met het sluiten van huizen waar drugs zijn gevonden. Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat van de circa 350 uitspraken die sinds 2022 door Nederlandse rechtbanken en de Raad van State zijn gepubliceerd, gemeenten er over dit onderwerp ruim 100 verloren. De fractie van het Rotterdamse D66 vindt dit een serieus aantal.
Hierbij ging het voornamelijk over woningen, maar deels ook over bedrijfspanden. En dus wil hun raadslid Van Wifferen weten hoe vaak de gemeente Rotterdam de afgelopen twee jaar betrokken is geweest bij zo’n rechtszaak omtrent het sluiten van een pand op basis van de Opiumwet?
‘’Want dat is een ingrijpende maatregel. Als het om een woning gaat kunnen er bijvoorbeeld kwetsbare bewoners of kinderen zijn die niet betrokken zijn bij de ogenschijnlijke drugshandel, maar wel de dupe worden van de ontzegging tot hun thuis’’, vindt Van Wifferen. ‘’Proportionaliteit en een stevige onderbouwing van de strengere regels die de Raad van State vorig jaar heeft vastgesteld, zijn hierbij cruciaal.’’
Maar zo secuur blijken burgemeesters aan de hand van de resultaten uit het onderzoek van de NOS niet te zijn. Op het puntje van haar tong ligt daarom bij Van Wifferen de vraag hoe burgemeester Aboutaleb het inzicht van Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht, duidt die zegt dat het risico bestaat dat het sluiten van een woning kan leiden tot het verder drijven van de bewoners in de armen van criminelen?
Er tollen trouwens nog veel meer vragen door haar hoofd. Zoals of bewoners die de sluiting van hun woning juridisch willen aanvechten recht op rechtsbijstand hebben?