Het D66-ambitiedocument Rotterdamse AI-Zone is een plan om Rotterdam te ontwikkelen tot hét centrum voor AI-innovatie in Europa. In deze zone krijgen (gescreende) AI-bedrijven de ruimte om te experimenteren met minder beperkende regelgeving, zodat innovatie wordt versneld. Dit kan alleen slagen als er voldoende talent, rekenkracht en een fysieke zone beschikbaar worden gesteld.
‘’De wereld bevindt zich in een technologische wedloop. De Verenigde Staten en China investeren miljarden in AI, terwijl Europa achterblijft. Trump kondigde een AI-investering van 500 miljard dollar aan, China introduceerde DeepSeek en Poetin sloot een AI-alliantie met de BRICS-landen. Mario Draghi, voormalig president van de Europese Centrale Bank, waarschuwde al voor de groeiende achterstand van Europa en benadrukte dat technologische innovatie cruciaal is voor economische groei en geopolitieke stabiliteit’’. Volgens D66-fractievoorzitter Agnes Maassen is het van groot belang dat Europa nu in actie komt: “We kunnen niet afhankelijk blijven van Trump, Xi en Poetin. Rotterdam heeft de kennis, infrastructuur en durf om AI in Europa vooruit te helpen.”
Rotterdam heeft alle ingrediënten om een voortrekkersrol te spelen in de Europese AI-ontwikkeling. De stad beschikt over een van de grootste havens ter wereld, een sterke digitale infrastructuur en een levendige onderwijssector met de Erasmus Universiteit en de aankomende uitbreiding van de TU Delft. Daarnaast wordt in Delft gewerkt aan geavanceerde quantumcomputers, wat de regio een voorsprong geeft op het gebied van rekenkracht en AI-ontwikkeling.
Om in Rotterdam de AI-zone te positioneren, is een omgeving nodig waarin innovatie de ruimte krijgt. Dit betekent een fysieke zone waar AI-bedrijven toegang hebben tot geavanceerde rekenkracht en infrastructuur, en waar flexibele regelgeving experimenten mogelijk maakt. Daarnaast moeten nationale en Europese subsidies worden benut om investeringen in AI-start-ups, talentontwikkeling en onderzoek te stimuleren. Samenwerking tussen universiteiten, bedrijven en de overheid is essentieel om een sterk innovatieklimaat te creëren. Door AI-evenementen en kennisuitwisseling te bevorderen, kan Rotterdam zich ontwikkelen tot een internationale koploper in kunstmatige intelligentie.