Onderwijswethouder Said Kasmi moet donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering aan GroenLinks uitleggen waarom de kans groot is dat De Katrol, die (leer-)ondersteuning biedt aan kinderen en hun ouders in Charlois en Feijenoord, moet ophouden te bestaan. De organisatie heeft als belangrijke schakel voor de jeugd op Zuid inmiddels een lege beurs en geen vooruitzicht dat de gemeente voldoende bijspijkert.
‘’Noodgedwongen sluiting zou een groot gemis zijn voor de wijken’’, vindt raadslid Astrid Kockelkoren. ‘’Het is bovendien niet de eerste keer dat organisaties als De Katrol meer bezig moeten zijn met hun financiering dan met de dienstverlening waarvoor ze in het leven zijn geroepen. Eerder hebben we bijvoorbeeld uitvoerig gesproken over het lot van het KinderParadijs.’’
De fractie van GroenLinks vindt het onwenselijk dat leerondersteunende instellingen op deze manier moeten knokken voor hun bestaan. Kockelkoren spreekt over een fout beleid en roept de onderwijswethouder van D66-huize op het matje. ‘’Organisaties als deze slagen op een manier die niet vanzelfsprekend is: Integrale en preventieve dienstverlening met een groot bereik’’, laat Kockelkoren weten en die manier wil ze koesteren.
Stichting De Katrol krijgt bij haar jeugdtaak hulp van studenten van de maatschappelijke studies van de Hogeschool Rotterdam en InHolland. Zij doen oefeningen, spelletjes en het huiswerk bij de kinderen thuis. Zo krijgt leren – en school in het algemeen – een betere plek in het gezin en de studenten lopen tegelijkertijd een boeiende stage.
Naast de leerondersteuning bieden de medewerkers van De Katrol (‘ankerfiguren’), die professionele social workers zijn, sociale ondersteuning aan de gezinnen die dat wensen. Ouders beslissen zelf of ze van hun diensten gebruik willen maken.
De Katrol is een non-profit organisatie met een ANBI-status en aangemerkt als een goed doel.