mainImage

De mail die Leefbaar buitenspel zette

Afbeelding is niet meer beschikbaar
19 juni 2018, 19:50 uur
Politiek

door Jan D. Swart

De mail die Leefbaar als grootste partij van Rotterdam in de formatie op weg naar een nieuw stadsbestuur definitief buitenspel heeft gezet is sinds vandaag in het bezit van Dagblad010.

Op donderdag 31 mei (13:32) werd die verstuurd aan de informateurs Paul Rosenmöller en Pieter Duisenberg en de afzender was Barbara Kathmann van de Partij van de Arbeid. De onderhandelingen verkeerden toen in een kinderimpasse. GroenLinks wilde wel samenwerken met de VVD, maar niet met Leefbaar. En dat gold voor de PvdA ook. Anderzijds wilde de VVD best met groen meedenken, maar niet zonder Leefbaar Rotterdam.

In die sfeer en fase bedacht de Partij van de Arbeid - sinds de opkomst van Pim Fortuyn in 2002 de aartsvijand van Leefbaar - een list, waarin GroenLinks blijkt te zijn meegegaan zonder dat partijleider Judith Bokhove dit aan bondgenoot VVD heeft gemeld.

De dames Kathmann & Bokhove, die als partijleiders in de raadszaal naast elkaar zitten (is in het verleden bij grotere partijen nog nooit gebeurd) formeerden in het geheim een nieuw links alternatief en boden dat Rosenmöller en Duisenberg aan vanaf de mail van Kathmann: donderdag 31 mei, 13:32:31 - met een cc aan PvdA-raadslid Co Engberts (Rooie Co).

Beste Paul en Pieter,

Dank voor jullie tijd vanochtend.
Wij nemen jullie uitspraak ter harte. Op de eerste plaats moet plan A het plan zijn waar we allen voor gaan. Daarnaast nemen we ook ter harte dat we misschien onorthodoxe wegen/varianten moeten bewandelen.
Daarom zouden we graag willen voorstellen of jullie onderstaande partijen zouden willen uitnodigen voor een gesprek over een mogelijke coalitie – uiteraard met het raamwerk. Mogelijk dat hier nieuwe mogelijkheden uit voortvloeien.
- GroenLinks (5 zetels) – 2 wethouders.
- PvdA (5 zetels) – 2 wethouders.
- D66 (5 zetels) – 2 wethouders.
- CDA/CU (samen 3 zetels) – 1 wethouder.
- NIDA/SP (samen 4 zetels) – 1 wethouder.
- Partij voor de Dieren (1 zetel) – gedoogpartner.


Vanuit al deze partijen is er draagvlak om in te gaan op jullie uitnodiging.

Met vriendelijke groet
Barbara Kathmann

Als de informateurs dit plan drie dagen later aan alle genoemde partijen, inclusief de VVD (de partij die hoort bij plan A) voorleggen, zien de liberalen in dat wanneer zij aan Leefbaar blijven vasthouden voor de onorthodoxe mailvariant (plan B) zal worden gekozen: een links stadsbestuur met de - met alle winden meewaaiende - CDA.
Kernbewind: het winnende GroenLinks (van 2 naar 5) met de opnieuw bijna gehalveerde Partij van de Arbeid (van 8 naar 5), de geminimaliseerde SP (van 5  naar 2) en D66 (van 6 naar 5).

Opmerkelijk is dat Nida dus wel wordt genoemd als steunpilaar voor deze optie. In een persverklaring van 4 juni ontkent de partij dit. Ook later nog - direct na de uitzending van Buitenhof waarin Joost Eerdmans de vloer had aangeveegd met zowel presentator Paul Witteman als de Rotterdamse PvdA. ‘’Nu doet ie het weer’’, twitterde Nida, die in beide ontkenningen sprak over ‘gedoogsteun’.

Niet ondenkbaar is dus dat de slimme partijleider Nourdin el Ouali  van Nida gedacht heeft dié omschrijving (gedoogsteun) wel te kunnen ontkennen, want daar was in de mail van Kathmann ook geen sprake van. Nida gaf geen gedoogsteun, maar was zelfs door de PvdA en GL uitverkoren om mee te regeren.

Niet ondenkbaar is óók dat Nida tussen de mail en het gesprek met de informateurs alsnog is afgehaakt, bijvoorbeeld omdat het met de SP geen akkoord had over het wethouderschap. Maar in dat geval zou de VVD door de informateurs zijn voorgelogen en dat ligt niet in de lijn der verwachting.

Omdat de mail van Kathmann destijds door de informateurs is voorgelezen en niet heeft gerouleerd, is lange tijd het vermoeden geweest dat ook Denk en 50+ aan plan B hun gedoogsteun hadden verleend. Zij ontkenden dit en blijken de waarheid te hebben gesproken.

De Partij van de Dieren is al die tijd buiten schot gebleven, maar was dus bereid de 23e partij te worden van het nieuwe Linkse Verbond. Opmerkelijk dat een partij die de belangen van dieren behartigt hun rechtse sympathisanten voorbij loopt.


Foto: Digitaal Dagblad