De wijkdemocratie moet groter in Rotterdam

2 February 2021, 17:41 uur
Politiek
mainImage

Er moeten meer middelen, mogelijkheden en macht naar de wijken in Rotterdam. Dat is het thema van een maand lang gesprekken met bewoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en experts. De wijk moet aan zet komen over een directe en laagdrempelige wijkdemocratie.

‘’Rotterdammers maken zelf de wijk. Met hun kennis, denkkracht en betrokkenheid. Ze weten precies wat er speelt en wat er moet gebeuren. Logisch dat meedoen, meedenken en meebeslissen daarbij hoort’’, zegt wethouder Kathmann, die vindt dat de invloed van Rotterdammers op hun wijk en de betrokkenheid bij de buurt groter moet worden. In elk geval veel directer en laagdrempeliger.

Het eerste stadsgesprek over die switch komt komende vrijdag vanuit debatcentrum Arminius en van 16:00 tot 17:30 uur live te volgen op Youtube. Wethouder Barbara Kathmann (wijken en kleine kernen) presenteert bouwstenen voor een eigentijds bestuursmodel en er is ook is er een liveoptreden van de kersverse Rotterdamse stadsdichter Anne Vegter. Tijdens de livestream is er een chatfunctie actief waarop deelnemers vragen kunnen stellen.

Samen met Mayra Pereira Furtado dos Reis (Young010) nodigt wethouder Kathmann de stad uit om het bestuursmodel samen vorm te geven. Hamit Karakus (Platform 31) en Els Leclercq (TU Delft) delen hun inzichten over wijkgericht werken en samenwerking tussen overheid en de stad. Met Marvin Biljoen (wijkraad Agniesebuurt), Nina Hooijmeijer (ondernemer BIRD) en Diana Vergeer (initiatiefneemster Heliport) onderzoeken we de bouwstenen op en rond de Hofbogen in de praktijk.

Zonder gemeenteraad geen democratie. Dus Ingrid van Wifferen (D66), Stephan van Baarle (DENK), Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) reageren op de gepresenteerde bouwstenen.

Na 5 februari worden er een maand lang meerdere verdiepende stadsgesprekken op deelonderwerpen gevoerd. Op basis van de opbrengst van de stadsgesprekken komt het college daarna met een verder uitgediept voorstel voor de Wijk aan Zet, dat vervolgens met de gemeenteraad wordt besproken.