De wonderlijke cruiseschepenbeleving van Mina Morkoç (GroenLinks)

16 September 2023, 00:42 uur
Politiek , Rotterdam & Regio
mainImage

Mina Morkoç is een jong raadslid van GroenLinks in Rotterdam en heeft geen idee van de geschiedenis van de stad en de Wilhelminakade. Ze ziet er cruiseschepen liggen en haat die omdat ze kunnen bewegen. Zelfs als ze zouden afmeren in het Merwedehavengebied kan Mina Morkoç ze diep in haar hart - zeker zonder walstroom - niet waarderen. 

Morkoç zou cruiseschepen het liefst voor de kust voor anker laten gaan en de voornamelijk Amerikaanse .toeristen met een schommelende tender de Nieuwe Waterweg opsturen. Dat zegt ze niet. Dat denkt ze. 

Mina Morkoç zegt in een brief aan het Rotterdamse stadsbestuur iets heel anders, ze zegt als de dood te zijn dat de cruiseschepen die in Amsterdam niet welkom zijn (omdat GroenLinks en de Partij van de Arbeid in die stad de lakens uitdelen) zullen uitwijken naar Rotterdam. En dat wil ze niet. Te meer niet omdat in Rotterdam Leefbaar Rotterdam en de VVD de beslissende machtshebbers zijn. Die willen die cruiseschepen wel. Leefbaar, omdat dit de enige Rotterdamse politieke partij is met nog een paar laatste oudere Rotterdammers in hun garde met enig historisch stadsbesef. De VVD omdat het traditioneel opkomt voor de commerciële partijen.

Mina Morkoç denkt internationaal. Ze denkt aan Italië, waar Venetië cruiseschepen aan banden legt en Triëst daardoor veel meer cruiseschepen moet ontvangen. Dat maakt haar angstig. Ze zegt dat Rotterdam ‘’veruit de meest vervuilende haven van Europa is’’ en maar liefst twee keer zoveel ellende uitstort als nummer 2 op haar lijstje. Wie dat is, vermeldt ze niet. 

Samengevat: GroenLinks-raadslid Mina Morkoç wil vergroening van de Wilhelminakade als een van de meest historische plekken van Rotterdam. Ze zegt het overigens wel mooi te vinden dat zo’n schip daar ligt, maar het liefst zou ze willen dat het niet kon bewegen.