Deel Hofbogenpark wordt volledig natuur

28 October 2024, 06:15 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam

Aan de noordkant van het twee kilometer lange Hofbogenpark nabij de Gordelweg zal geen aanplant plaatsvinden. Hier komt de mogelijkheid voor natuurlijke aanwaai van plantensoorten. In dit vak zal daarom ook zo min mogelijk beheer plaatsvinden. Daarmee geeft het stadsbestuur gehoor aan de oproep van raadslid Mina Morkoc, die op het voormalige Hofpleintreinviaduct de natuur ruig haar gang wil laten gaan.  

De beplanting in het huidige ontwerp van het Hofbogendakpark begint bij station Hofplein met 50% inheemse beplanting en dit loopt op richting de Gordelweg tot 100% inheemse beplanting. In het ontwerp van het park is trouwens al rekening gehouden met zo minimaal mogelijk beheer. Alleen invasieve exoten worden bestreden en voor het functioneren van het park en de veiligheid zal worden ingegrepen. Daarnaast zal gekeken worden of bepaalde planten niet andere volledig overwoekeren.

Nader onderzoek moet nog uitwijzen welk type grond het beste gebruikt kan worden afhankelijk van het gewicht, locatie van de grond en het bodemleven.

Het Hofbogenpark moet een plek worden waar Rotterdammers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en actief kunnen bewegen. Door de vergroening worden ook meer diersoorten aangetrokken, en het zorgt voor verkoeling op warme dagen. Een zelfvoorzienend watersysteem gaat helpen om de stad aan het veranderende klimaat aan te passen.

De Hofbogen is het langste gebouw van Rotterdam en doorkruist de vier wijken Agniesebuurt, Bergpolder, Oude Noorden en het Liskwartier in Rotterdam-Noord. In iedere wijk komen er opgangen naar het dakpark zodat het goed toegankelijk is, ook voor kleine 'ommetjes' door omwonenden. In de toekomst komt er een brug over rijksweg A20 die Rotterdam Noord en het Sint Franciscus Gasthuis en Schiebroek met elkaar verbindt.