Deel van De Laan op Zuid eerder open

22 September 2023, 07:10 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam/Arnoud Verhey

Het Varkenoordseviaduct en een deel van de Laan op Zuid gaat eerder open. De symbolische opening door wethouder Karremans is al op maandagochtend 2 oktober. Aanvankelijk zou dat 30 oktober zijn. De tijdwinst is behaald door ''de efficiënte samenwerking tussen aannemers, de RET en gemeente'', aldus Karremans.  

Het is niet alleen de eerdere opening die dit moment bijzonder maakt. Tijdens de werkzaamheden die 1 mei begonnen, pakte het projectteam extra werkzaamheden op. De parkeervakken langs de Laan op Zuid zijn opgehoogd en de Laan én het Varkenoordseviaduct krijgen nieuw asfalt. Dit gebeurde in het tweede en derde weekend van september.

De RET heeft over de Laan op Zuid nieuwe tramrails en bovenleidingen aangelegd en er zijn nieuwe haltes geplaatst bij het Varkenoordseviaduct. De kruising Rosestraat en Laan op Zuid is opgehoogd en onder deze kruising zijn nieuwe transportkabels en leidingen aangebracht voor riolering, water, elektriciteit, stadsverwarming en gas. Hiermee is de belangrijke schakel tussen Noord en Zuid in het stedelijke netwerk van kabels en leidingen vernieuwd. Het Varkenoordseviaduct kreeg na 30 jaar een grote onderhoudsbeurt en kan er nu weer jaren tegenaan.

De vervroegde opening betekent dat IJsselmonde en de Laan op Zuid per 2 oktober beter bereikbaar zijn. Verkeersdeelnemers en ov-reizigers moeten hier en daar nog wel gebruikmaken van omleidingen. De kruising waar de Beijerlandselaan, Putselaan en 2e Rosestraat samenkomen blijft nog ruim een jaar dicht. De tram gaat nog niet over de Beijerlandselaan. De dijk die dwars door het gebied loopt, is inmiddels hersteld. Maar deze moet goed inklinken zodat bewoners, ondernemers en bezoekers ook de komende 100 jaar droge voeten houden.