mainImage

Denk wil af van begrippen 'westers' en 'niet-westers'

Raadslid Yiğit (Denk)
25 april 2021, 06:12 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws

Wethouder Bert Wijbenga (VVD) is door de fractie van het Rotterdamse Denk gevraagd of hij zwart op wit wil verklaren dat Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het bij het rechte eind heeft door de begrippen ‘westers’ en ‘niet westers’ niet meer te gaan gebruiken. Denk vindt dit een mooi voornemen op weg naar een samenleving waar meer inclusie en minder onderscheid is.

Raadslid Yiğit hoopt dat Wijbenga hem meer inzicht kan verschaffen over Rotterdamse instellingen die deel hebben genomen aan de Barometer Culturele Diversiteit van het CBS en andere soortgelijke manieren van dataverzameling ‘’waarbij op verzet is gestuit omdat hier een onterecht onderscheid in stand wordt gehouden? En zo niet, bent u dan bereid hier onderzoek naar te doen’’, voegt hij eraan toe.

Een van de overwegingen van het CBS om afstand te nemen van de begrippen is een aanstaand beleidsadvies door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat in handen is van NRC. Daarin wordt de overheid opgeroepen Nederlanders niet langer in te delen in mensen met een westerse en niet-westerse migratieachtergrond. Volgens de WRR is het onderscheid niet-wetenschappelijk onderbouwd en roept het “negatieve associaties” op.

De rangschikking heeft ook “een koloniale connotatie” aldus het rapport. Reden voor Denk om precies te willen weten hoe het stadsbestuur van Rotterdam er tegenaan kijkt.