De medische mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld heeft de nieuwe gemeenteraad van Rotterdam opgeroepen om de lokale huisartsenkring te verzoeken om de zorg aan ongedocumenteerden te waarborgen. Die wens is onder meer vervat in de vraag of het hoogste beslisorgaan van Rotterdam bereid is een rol te spelen in het realiseren van ‘tussentijdse hulp’ voor mensen die op de wachtlijst staan voor een GGZ-behandeling.
‘’Het aantal patiënten dat in een kwetsbare positie verkeert is groot. Onbekendheid met het feit dat ook zorgkosten, die gemaakt zijn voor mensen zonder papieren, kunnen worden gedeclareerd, maakt dat deze mensen niet of pas na vele pogingen bij een huisarts terecht kunnen. U bent in de unieke positie om lokale oplossingen te bieden’’, luidt de aanmoediging naar de raadsleden, die de brief van de Dokters van de Wereld meekregen op hun tweedaagse samenzijn op het Zuid Hollandse eiland Tiengemeten.
Ook hoopt de medische organisatie dat de 45 nieuw benoemde raadsleden meehelpen aan versterking van voorlichting op het gebied van kinderwens en seksualiteit en verstrekking van anticonceptie aan mensen in kwetsbare posities. ‘’Doordat anticonceptie momenteel na 21 jaar niet in het basispakket zit, is dit programma voor vrouwen met lage inkomens essentieel.''
Hun tip: ''Meer bekendheid met het NNZ-programma voorkomt dat vrouwen anticonceptie mijden uit vrees voor kosten. Bovendien moeten vrouwen die in Nederland geen belasting betalen -waaronder veel internationale studenten en vluchtelingen zonder verblijfstatus- in ons land hun eigen abortus moeten betalen. U kunt als raadslid de bekendheid van dit programma in uw gemeente vergroten door er voor te pleiten dat seksuele voorlichting en abortus beschikbaar en toegankelijk zijn voor alle doelgroepen, ook voor vluchtelingen zonder verblijfsstatus.’’
Dokters van de Wereld biedt ondersteuning op het gebied van mondzorg, psychosociaal welzijn en seksuele en reproductieve gezondheid aan mensen die moeilijk toegang vinden tot de reguliere zorg. In Rotterdam zijn dat met name migranten, zoals ongedocumenteerden, statushouders en nieuwkomers. Recentelijk is de organisatie ook betrokken bij zorgverlening aan Oekraïense vluchtelingen.