Donderdag uitvaart Mevrouw Pelger, heldin van Tweebosbuurt

30 October 2022, 16:57 uur
Politiek
mainImage
Mevrouw Pelger tijdens een vorige week zaterdag gemaakt tochtje door de inmiddels bijna compleet weggevaagde Tweebosbuurt. 

Donderdagmiddag neemt Rotterdam afscheid van mevrouw Pelger. Om 15.15 uur begint in het crematorium aan de Maeterlinckweg de uitvaartdienst van de afgelopen vrijdag uit het leven gestapte dame, die de afgelopen jaren symbool heeft gestaan voor het verzet tegen de sloop van de Tweebosbuurt. 

De sloop van de 600 woningen in de Tweebosbuurt werd door Vestia in juli 2018 bekendgemaakt. De woningcorporatie had het plan buiten medeweten van de bewoners voorbereid en werd gepresenteerd als een voldongen feit. Onder aanvoering van Crooswijker Menno Janssen startte de Tweebosbuurt in augustus 2018 het verzet tegen de sloop. In het gebouw van de speeltuinvereniging bij het Afrikaanderplein vonden tal van druk bezochte actievergaderingen plaats. 

Grarda Pelger, die ruim driekwart eeuw aan de Hilledijk 185 woonde, miste geen van die bijeenkomsten. Mede vanwege haar respectabele leeftijd en deftige uitstraling werd zij steevast aangesproken als mevrouw Pelger. Janssen riep haar uit tot heldin van de Tweebosbuurt. Een rol, die er mede toe leidde, dat mevrouw Pelger menig maal in talkshows op tv ging optreden. Geen verhaal of reportage kon over de lotgevallen van de Tweebosbuurt worden gemaakt zonder dat mevrouw Pelger uitlegde hoe onzalig het plan van Vestia was. 

Na aanvankelijk bij de Rotterdamse rechtbank met succes te hebben gestreden tegen de sloop van haar woning, moest mevrouw Pelger haar woning aan de Hilledijk toch verlaten. Ze verhuisde medio vorig jaar naar het Afrikaanderplein. 

Lang heeft zij daar niet kunnen genieten van het gelijkvloerse appartement op de vierde verdieping met op woensdag en zaterdag uitzicht op de markt. 

De vier jaren van sloopmalaise hadden hun sporen nagelaten. Lichamelijk was mevrouw Pelger - nog steeds helder van geest - dusdanig afgetakeld, dat zij koos voor euthanasie. Vrijdagmiddag voltrok zich haar levensbeëindiging. Iedereen die behoefte heeft om de uitvaart van donderdagmiddag bij te wonen, is welkom, laat haar zoon weten. 

Het overlijden van de heldin van de Tweebosbuurt kreeg aandacht in de landelijke media.