Draagvlak flexwonen in Rotterdam blijft laag

5 May 2023, 06:20 uur
Politiek
mainImage
Flexwonen op Zuid

Ook de Rotterdamse bouwwethouder Chantal Zeegers van D66 is na een jaar tot de conclusie gekomen dat het draagvlak voor het fenomeen flexwonen laag is in Rotterdam. Omwonenden hebben voornamelijk zorgen over de doelgroepen, woningaantallen, parkeergelegenheid, binding met de wijk en over de toevoeging van sociale huurwoningen.

‘’Flexwonen biedt een mooie kans om ongebruikte grond tijdelijk te benutten en om innovatieve, flexibele en duurzame bouw te stimuleren. Maar mede door het innovatieve en tijdelijke karakter is de financiële haalbaarheid het grootste knelpunt. Er zijn zorgen vanuit de omgeving, maar er is veel belangstelling vanuit woningzoekenden’’, zegt ze.

De financiële haalbaarheid van flexwonenprojecten is een knelpunt. Oorzaak: lage opbrengsten door sociale huur en tijdelijke exploitatie ten opzichte van de reguliere kosten voor kwalitatieve woningen. Maar ook: het aanleggen van nutsvoorzieningen en het zorgdragen van een goede ruimtelijke inrichting. Bovendien zijn - op de al ingewikkelde businesscase – de bouwkosten het afgelopen jaar hard gestegen.

Dit maakt het voor initiatiefnemers lastig om tot een sluitende businesscase te komen voor flexwonenprojecten. Er is daarmee onzekerheid over de restwaarde van de woningen nadat ze op één locatie zijn geëxploiteerd. Dit maakt het lastig voor ontwikkelaars om risico’s in te schatten.

‘’Vanuit het Rijk wordt er nu gewerkt aan verschillende regelingen om de risico’s te verkleinen’’, laat Zeegers weten. ‘’En wij zullen als Rotterdam waar mogelijk van deze regelingen gebruik maken. Op dit moment verkennen we met het versnellingsteam flexwonen van BZK of we voor de risico’s en de financiële opgave tot een realisatieovereenkomst kunnen komen.’’