Dagblad010 | Duidelijkheid van Rekenkamer: vertrouwelijk

Duidelijkheid van Rekenkamer: vertrouwelijk

mainImage

Het document wat door voormalig-wethouder Adriaan Visser (D66) naar de pers is gelekt, is vertrouwelijk. Dat zegt een advocatenkantoor dat de status van het document onderzocht in opdracht van de Rekenkamer. De directeur van de Rekenkamer heeft de Rotterdamse gemeenteraad maandag per brief geinformeerd. 

Visser heeft daarmee officieel een ambtsmisdrijf begaan. Het college van B&W laat een onderzoek uitvoeren naar de status van het document, waarvan niemand wist welke dat had. Het stadsbestuur wilde het externe onderzoek afwachten om vervolgens te kunnen afwegen of een aangifte tegen Visser plausibel is.

Volgens advocatenkantoor Ploum is de vertrouwelijke status nooit door het stadsbestuur of de gemeenteraad opgeheven.

Het gaat om een presentatie uit 2009 voor het college van B&W over een erfpachtconstructie rondom het Schiekadeblok, Visser was in 2009 als topambtenaar betrokken bij het mislukte vastgoedproject. De gemeente ging voor tientallen miljoenen het schip in.

Visser liet het document bewust lekken, hij noemde dat ‘een emotionele opwelling’ na de publicatie van een kritisch rapport van de Rekenkamer over het mislukte project. Ook over de rol van de D66’er, als ambtenaar, werden in dat rapport stevige conclusies getrokken.


Foto: ANP