Duizenden te dure sociale huurwoningen in Rotterdam 

18 May 2024, 18:46 uur
Politiek
mainImage

Rotterdamse woningcorporaties hebben 2773 woningen met een huur van boven de sociale huurgrens van 880 euro, die - desondanks - door minister De Jonge worden meegerekend bij de sociale voorraad. 

Volgens onderzoeksbureau ABF Research, dat de aantallen haalt uit de door woningcorporaties bij SBR Wonen aangeleverde informatie, geldt voor al die 2773 woningen dat het DAEB-woningen (*) zijn. En dat ze op grond daarvan tot het sociale segment behoren. 

Directeur Berry Blijie van het in Delft gevestigde onderzoeksbureau vertelt: “Bij een mutatie in deze woningen zal de huur worden verlaagd naar een niveau onder de 880 euro. Komt de woning leeg als een zittende huurder vertrekt, dan moet de corporatie die woning gaan verhuren voor een huur onder de liberalisatiegrens”. 

Vergeleken met de rest van Nederland zijn er in Rotterdam opvallend veel sociale huurwoningen boven die liberalisatiegrens. Eind april werd bekend dat de minister de sociale corporatievoorraad in Rotterdam naar beneden heeft bijgesteld naar 118.372 woningen. Daarvan hebben er dus ruim 2700 een ‘niet-sociale’ huur. Onbetaalbaar voor de doelgroep. 

Om uiteenlopende redenen is dat stuwmeer van dure sociale huurwoningen in de afgelopen jaren ontstaan. Voornaamste verklaring is dat de corporaties huren extra verhoogden op basis van stijgende inkomens van huurders. Zij zijn daardoor een huur boven de liberalisatiegrens gaan betalen. 

Maar gaan die ‘rijke scheefhuurders’ eenmaal weg, dan betaalt een volgende bewoner normaliter weer een huur ónder de 880 euro (prijspeil juli 2024), verzekert ABF Research.

Blijie gaat er niet vanuit dat corporaties het verlagen van de huur zullen vergeten. Of bewust zullen nalaten. “Want accountants kijken daarnaar bij hun controlewerkzaamheden”, vertelt hij verwijzend naar hoe dat in Nederland wettelijk is geregeld. 

Ook de 560 Rotterdamse corporatiewoningen, waarvan de corporaties de huur niet weten, maar die de minister wél meetelt in het sociale segment, zijn volgens Blijie DAEB-woningen. Mocht een deel van die 560 woningen boven de liberalisatiegrens verhuurd worden, dan zou ook hier van toepassing moeten zijn dat de huren na mutatie worden verlaagd onder de 880 euro. 

Het feit dat die 2773 en 560 corporatiewoningen worden meegeteld bij de almaar krimpende sociale voorraad interesseert de Rotterdamse gemeenteraad niet. Zouden die 3333 woningen echter in mindering worden gebracht van De Jonges bijgestelde aantal van 118.372, dan daalt de sociale corporatievoorraad naar 115.039. Op basis van de totale woningvoorraad in Rotterdam, per eind 2022, zou dat 35,8 procent zijn. 


(*) DAEB staat voor diensten van algemeen economisch belang. Elke DAEB-woning telt de minister mee als sociaal.