mainImage

'Dump kinderen niet te snel in cel'

Afbeelding is niet meer beschikbaar
7 november 2018, 16:11 uur
Politiek

De Rotterdamse fracties van GroenLinks, D66 en Nida pleiten ervoor om kinderen niet te snel in een cel te plaatsen als zij moeten wachten op een verhoor voor een licht vergrijp. Zij stellen aan het stadsbestuur voor om een soortgelijke proef als in Twente te doen, waarbij kinderen die voor het eerst een licht vergrijp plegen niet direct de cel in hoeven om een verhoor af te wachten. In Twente worden deze kinderen eerst stevig toegesproken.

''In 2017 werden 28.500 jongeren onder de 18 verhoord door de politie. Net zoals volwassenen worden ze voor verhoor vastgehouden. Zij worden dan naar een cellencomplex gebracht waar ze moeten wachten op een advocaat. Voor veel kinderen is dit een traumatische ervaring'', zo stellen de fracties. Volgens hen zijn verhalen van kinderen die uren in een cel zitten te huilen. En dat dan vaak na een licht vergrijp zoals het stelen van een blikje cola. ''Op deze manier ontwikkelen kinderen onterecht angst voor de politie.''

Niet alleen de Rotterdamse fracties zijn voor een dergelijk Twents model, ook de Vereniging Nederlandse Jeugdrechtadvocaten, kinderorganisaties en de landelijke politie zien zo'n plan wel zitten.

Stephan Leeuwis (GroenLinks), Nadia Arsieni (D66) en Nourdin el Ouali (Nida) willen van het College van B&W weten of zij achter een soortgelijke proef staan en welke stappen er moeten worden genomen om dit in Rotterdam te gaan uitrollen.


Foto: Digitaal Dagblad