Leefbaar-fractieleider Joost Eerdmans heeft gisteravond langdurig telefonisch gesproken met Paul Rosenmöller, de oud politicus van GroenLinks, die het verzoek accepteerde om in Rotterdam informateur te worden op weg naar een bestuurscoalitie. De reden van het gesprek is de angst van Leefbaar dat er bij Rosenmöller nog altijd oud zeer bestaat naar de oude partij van Pim Fortuyn.
Rosenmöller was fractieleider van GroenLinks tijdens de opkomst van Fortuyn in 2002 en werd algemeen gezien als de man die de voorman van Leefbaar demoniseerde. Zo noemde hij het voorstel van Fortuyn het non-discriminatie beginsel in artikel 1 van de grondwet af te schaffen een ‘extreemrechts’ idee. Ook had hij harde kritiek op de uitlating van Fortuyn over de islam waarvan de socioloog zei dat dit ‘een achterlijke cultuur’ was.
In het verharde politieke klimaat na de moord op Pim Fortuyn werd Rosenmöller thuis met de dood bedreigd. Dit bleek een belangrijke reden voor hem om op 15 november 2002 aan te kondigen de politiek te verlaten.
Eerdmans wilde gisteren, bezien waarschijnlijk in het licht van de onderhandelingen over een nieuwe coalitie, na het uitlekken van de naam Rosenmöller geen kabaal maken. ‘’Ben ik ook niet van plan geweest. En kon ik ook niet, want hij is een formateur van GroenLinks en daar ga ik niet over’’, zei hij vandaag. ‘’Maar uiteraard heb ik hem op de man af gevraagd of hem nog iets dwars zat vanuit het verleden. Per slot van rekening ligt de dood van Fortuyn nog steeds erg gevoelig bij ons. Nee, antwoordde hij. Ik kreeg zelfs eerder de indruk dat hij destijds heel erg met de situatie in zijn maag heeft gezeten. Het vertrek uit de politiek was daarvan het bewijs. Nee, antwoordde hij, ik zie Leefbaar Rotterdam niet als een extreemrechtse partij.’’
Eerdmans vraagt Rosenmöller naar 2002
19 April 2018, 15:27 uur
Politiek