Eerste Kamer gaat coronawet steunen

26 October 2020, 23:28 uur
Politiek
mainImage
Wikipedia

Een flinke meerderheid van de Eerste Kamer geeft aan de coronaspoedwet te steunen. De senaat vergaderde maandag van 's ochtends tot laat in de avond over de tijdelijke wet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor het coronabeleid. De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat, maar met de steun van GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS komt die ruimschoots in zicht. Dinsdag zal de senaat hoofdelijk over het wetsvoorstel stemmen.

De Tweede Kamer stemde twee weken geleden al in met het wetsvoorstel. Sinds het eerste concept werd het voorstel van het kabinet daar wel stevig versleuteld door coalitie- en de vier genoemde oppositiepartijen. Zo moet de Tweede Kamer in de toekomst vooraf instemmen als het kabinet nieuwe maatregelen wil treffen. Alleen in noodsituaties kan de instemming achteraf worden gezocht.

Toestemming van de Eerste Kamer voor nieuwe coronamaatregelen is volgens het wetsvoorstel echter niet vereist. Dat schiet onder meer tegenstanders van de wet - Forum voor Democratie (FVD), PVV en de fractie van Henk Otten - in het verkeerde keelgat. Ook de SP en Partij voor de Dieren uitten grote twijfels hierover.

Ze menen dat hiermee de senaat buitenspel wordt gezet. Er hoeft volgens hun geen vertraging te ontstaan en ze willen wel zeggenschap over de nieuwe regels, omdat die de grondrechten van mensen inperken. De senatoren hebben er veel vragen over, bijvoorbeeld over de komende mondkapjesplicht, ventilatie of wat er gebeurt als selectie nodig is zodra er geen plek meer zou zijn voor alle zieken in de ziekenhuizen.

Zorgminister Hugo de Jonge vindt wel dat het langzamer gaat als na de Tweede Kamer ook nog de Eerste Kamer dezelfde discussie gaat voeren. De Jonge wees erop dat de Tweede Kamer in deze crisis "terecht heeft geregeld" het politieke primaat te hebben. "Vergaderend krijgen we het virus er niet onder", zei De Jonge. Hij wees erop dat ook de Raad van State de afwijkende rol van de senaat in deze situatie verdedigbaar vindt.

Voorstanders PvdA, GroenLinks, SGP en 50PLUS sleutelden in de Tweede Kamer mee aan het wetsvoorstel. 50PLUS en PvdA zijn wel kritisch over de andere rol van de senaat. De PvdA wil het liefst een mogelijkheid om naderhand alsnog een maatregel ter discussie te kunnen stellen. Ook zou de senaat meer te zeggen moeten hebben als de wet om de drie maanden wordt verlengd, aldus PvdA-senator Jeroen Recourt.