Eilandenbuurt opkopen, maar niet slopen

10 December 2020, 16:25 uur
Politiek
mainImage
Flakkeestraat
Flakkeestraat

In de Fazantstraat is verbaasd gereageerd op het plan van de gemeente om in de Eilandenbuurt woningen te gaan opkopen. Niet om te slopen, maar om op te knappen en deels samen te voegen.

Begin november nam het stadsbestuur dit besluit om op grond van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) woningen te gaan kopen in de Wieringer-, Walcherse-, Marker- en Flakkeesestraat. Woningcorporatie Woonbron 'neemt daarbij de leiding bij het mogelijk samenvoegen en vernieuwen, maar wel onder de regie van de gemeente Rotterdam', zo meldt de gemeente op haar website.

De keuze om de Eilandenbuurt niet te gaan slopen frustreert de eigenaar-bewoners in de Fazantstraat in hoge mate. "Ja, daar ben ik wel een beetje jaloers op. Waarom daar wel en bij ons niet?", aldus Louise van Gend, zelf woonachtig in een aantoonbaar in prima staat verkerende benedenwoning in de Fazantstraat, die de gemeente wel wil slopen.

De Fazantstraatbewoonster, die sinds eind september - toen het opkoop- en sloopplan voor de Vogelbuurt door de gemeente werd bekendgemaakt - volop actie voert tegen het omstreden voornemen, vraagt zich af waarom de ene straat wel en de andere niet gespaard kan blijven. 

Dat de gemeente de Eilandenbuurt niet wil slopen, betekent overigens niet dat de eigenaren in de vier straten een zorgeloze toekomst tegemoetgaan. Want zij kunnen hun woningen nu niet meer zomaar verkopen. Vanwege dat collegebesluit van 3 november moeten zij hun woningen in eerste instantie te koop aanbieden aan de gemeente.

Van Gend voelt met hen mee: "Ik ben sowieso geen voorstander van de WVG. Als de gemeente vindt dat de leefbaarheid in een straat moet worden verbeterd, is het veel verstandiger om een zelfbewoningsplicht te regelen als woningen te koop staan". Het voorkeursrecht gemeenten beschouwt zij als een storend paardenmiddel.

Pas op 28 januari - oftewel bijna drie maanden na zijn besluit - wil het college van B en W de opkoopplannen voor de Eilandenbuurt aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorleggen.

De betrokken bewoners uit de Eilandenbuurt moeten het stellen zonder informatiebijeenkomsten of persoonlijke gesprekken. Want, zo meldt de gemeente: "Door de maatregelen rondom het coronavirus heeft de gemeente er helaas vanaf moeten zien om alle bewoners persoonlijk te benaderen. Huurders, eigenaar-bewoners en verhuurders hebben daarover een brief ontvangen".

Het sloopplan van de Fazantstraat staat volgende week donderdag op de agenda van de gemeenteraad. De verwachting is dat het met de kleinst mogelijke meerderheid (23 voor, 22 tegen) wordt aangenomen.