Er komt een nieuwe toren in het historische Baankwartier

25 November 2023, 13:43 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Archief/Lex de Herder
Op de achtergrond de Schiedamsedijk waar de nieuwe toren verrijst (foto is van kort na de oorlog)

De komende jaren verrijst in het Baankwartier een 159 meter hoge woontoren met 427 huurwoningen, waarvan 30% in het betaalbare segment. Aanstaande maandag verricht wethouder Chantal Zeegers de start van de bouw samen met Niels Jansen (RED Company), Herman Jan Faber (Redevco) en Nanne de Ru (Powerhouse Company). Dat doen ze door samen klei op te scheppen waar de Rotterdamse kunstenaar Iris Veentjer een beeldje van zak maken in de vorm van het gebouw.

The BaanTower heeft een van de beste duurzaamheidsscores voor hoogbouw in Nederland en krijgt een hoogwaardig energiesysteem door onder meer het gebruik van stadsverwarming en pv-panelen. De appartementen zijn voor verschillende doelgroepen, van starters, jonge gezinnen tot senioren.

De hoge toren verrijst in een historisch stukje Rotterdam, met aan de achterzijde delen van de stad die niet door het bombardement werden getroffen. Aan de noordzijde kijkt de toren neer op de voormalige Oasebar, aan de voorzijde de vroeger veel bezongen Schiedamsedijk zijn links en rechts de wederopbouwwoningen en als men vroeger over de Baan sprak stond dat synoniem aan bloedprikken en keuringen.