Er staan 2000 corporatiewoningen leeg, onbewoond drie keer zoveel

25 November 2024, 18:01 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

Per 1 januari van dit jaar stonden er bij de vier grote Rotterdamse woningcorporaties circa 1750 huurwoningen leeg. Bij Woonstad Rotterdam waren het '300 á 400' woningen, Havensteder telde er 581, Woonbron had 375 leegstaande woningen en Hef Wonen kwam uit op 'rond de 400 tot 500 woningen'. Ervan uitgaande dat de kleinere corporaties met eenzelfde leegstand hebben te maken, komt men derhalve, ruim gerekend, uit op pakweg tweeduizend woningen, minder dan 1,5 procent van het totale bezit van de elf in Rotterdam actieve toegelaten instellingen.

Een veel hoger aantal vormen de onbewoonde woningen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt daarvan de stand bij. Volgens het CBS waren begin dit jaar 6374 woningen van Rotterdamse corporaties onbewoond. Dat het er drie keer zo veel zijn als de leegstaande woningen is een kwestie van appels met peren vergelijken. 

Woordvoerster Daniëlle Rungs van Havensteder legt uit om welke appels en peren het gaat: "Het CBS spreekt over corporatiewoningen waar geen inschrijving op is in de Basisregistratie Personen (BRP). De leegstandscijfers van Havensteder maken die onderverdeling niet. Havensteder heeft circa 22 procent van het totale aantal sociale huurwoningen in Rotterdam. Wij hebben geen inzicht in de persoonsgegevens van de BRP en kunnen dan ook geen exact getal geven van woningen die leegstaan zonder inschrijving in de BRP. Daarmee kan er geen een-op-een-vergelijking gemaakt worden met de cijfers van het CBS en de cijfers van Havensteder". 

De uitleg, die het verschil verklaart tussen het aantal onbewoonde en het aantal leegstaande corporatiewoningen, maakt duidelijk dat de Basisregistratie Personen - voor het bijhouden waarvan de gemeente Rotterdam verantwoordelijk is - kennelijk enige mankementen vertoont. En stelt u zich eens voor: Voor onbewoonde woningen ontvangen verhuurders geen huur, de Rotterdamse corporaties missen dus maandelijks de huurinkomsten van meer dan vierduizend (onbewoonde) woningen. Beweert het CBS dat die corporaties maandelijks een huurderving van twee miljoen euro voor de kiezen krijgen? Moet niet gekker worden.

Over de uiteenlopende redenen waarom corporatiewoningen leegstaan, meldt Havensteder het volgende: 

Woningen kunnen om een aantal redenen leegstaan. De meest voorkomende redenen van leegstand zijn verhuurmutatie en renovatie. Ook kunnen er woningen leegstaan vanwege sloop/nieuwbouw, als er brand is geweest of als de woning is gesloten op last van de burgemeester.  

Verhuurmutatie  

Jaarlijks wisselen zo’n 2200 tot 2500 verhuureenheden (woningen en bedrijfsruimten) van huurder. Bij het vertrek van een huurder maken wij de woning gereed voor de volgende huurder. De werkzaamheden die daarvoor nodig zijn verschillen. Soms bestaat het uit kleine reparatiewerkzaamheden, maar het kan ook meer werk inhouden zoals het oplossen van technische mankementen of het vervangen van een badkamer of een keuken.  
Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden staat een woning dan enige tijd leeg. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, adverteren we de woning en kan een nieuwe huurder snel verhuizen. 
De gemiddelde duur van de leegstand is tussen de vijftig en zestig dagen. De lege woningen staan verspreid over het werkgebied van Havensteder.    

Renovatie 

De meeste renovatiewerkzaamheden voeren wij uit in bewoonde staat. De duur en de impact van de werkzaamheden is dan zodanig dat bewoners niet hoeven te verhuizen. Onze ervaring is dat de meeste bewoners dat ook als het meest prettig ervaren. Bij dit soort werkzaamheden zorgen we altijd voor een aantal rustwoningen in de flat of directe omgeving, zodat mensen daar naar toe kunnen als de werkzaamheden even te veel worden. Bij sommige renovaties zijn de werkzaamheden zo ingrijpend dat mensen niet thuis kunnen wonen. Wij zoeken dan tijdelijke woonruimte. De woning die zij tijdelijk achterlaten staat dan gedurende de werkzaamheden leeg.  

Sloop/nieuwbouw 

Een derde reden is sloop/nieuwbouw. Bij sloop gaan we samen met bewoners op zoek naar een andere woning. De woning die zij achterlaten komt dan leeg te staan.  
We kiezen in principe altijd voor tijdelijke bewoning om het gebouw, de straat, de buurt leefbaar te houden. Soms kunnen we de veiligheid in de woning niet garanderen, bijvoorbeeld bij slechte funderingen, en kiezen we ervoor, in het belang en de veiligheid van de bewoner, om ze leeg te laten staan.  

Overig 

En dan hebben we nog redenen als verkoop, een woning waar bijvoorbeeld brand is geweest of die gesloten is op last van de burgemeester.