In Bloemhof maakt de politie zich zorgen over jongeren, die inbraken en straatroof als 'instapdelict' gebruiken. Ondanks het feit dat er soms verdachten worden opgepakt, blijven de jongeren doorgaan met hun criminele gedrag. Daarnaast zijn er in de wijk groepen actief waar de wijk veel overlast van ondervindt. Een deel is crimineel. Ook worden in toenemende mate jongeren gezien die als 'uithaler' geregistreerd staan. Allemaal redenen voor burgemeester Carola Schouten om de wijk nog verder uit te breiden met cameratoezicht. De politie was er in 2020 al mee begonnen.
Om vooral de problematiek rond onder meer het Putseplein, Salviahof en de Putsebocht goed in beeld te brengen, is ter handhaving van de openbare orde inmiddels een negental camera’s bijgeplaatst.
Dezelfde verhogende maatregelen worden genomen in Delfshaven. Dat is een vervolg van het cameraproject, waarbij in deze wijk in acht acht gebieden in totaal 12 cameraposities zijn voorzien. De onderbouwing was gebaseerd op de drie belangrijkste veiligheidsthema’s die in Delfshaven spelen, te weten: jeugdcriminaliteit, drugshandel/-overlast en ondermijning. Tevens hadden diverse dodelijke steek- en schietpartijen plaatsgevonden op straat waarbij jeugdigen betrokken waren. Voor enkele locaties heeft de uitvoering plaatsgevonden in 2024, te weten aan de Aleidisstraat en de Galvanistraat. Ten behoeve van vast cameratoezicht aan de Franselaan en de Vierambachtstraat dient Stedin nog een energie-aansluiting te realiseren. Totdat dit zover is, zijn er MCU’s Light aan verlichtingsmasten bevestigd om de locaties in beeld te hebben.
In het Oude Havengebied wordt een vijftal vaste toezichtcamera’s geplaatst. Naar verwachting wordt dit project in de eerste helft van 2025 opgeleverd.
De fractie van D66, die cameratoezicht zelfs als sluitstuk van het veiligheidsbeleid niet kan waarderen, heeft nog niet geprotesteerd.