Er zijn 95.000 mantelzorgers in Rotterdam, voor wie het steunpunt Mantelfoon 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is, maar in de praktijk wordt van die ondersteuning te weinig gebruik gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat als gevolg hiervan 22% mantelzorgers zeer zwaar overbelast zijn. Dat zijn dus 21.000 Rotterdammers. Te veel, vindt 50Plus en daar is zorgwethouder De Langen het mee eens.
‘’Maar het komt óók doordat mantelzorgers zich er vaak niet bewust van zijn dat zij mantelzorger zijn, en dus niet weten dat zij ondersteuning kunnen krijgen en hierdoor pas hulp zoeken wanneer het water hen aan de lippen staat’’, zegt De Langen.
Men kan bezwaarlijk zeggen dat Rotterdam stil heeft gezeten om verandering in dat beeld te krijgen. De mantelzorgers kunnen terecht bij de wijkteams, de VraagWijzers, bij de Huizen van de Wijk en sinds 1 mei vorig jaar is de bereikbaarheid van de Mantelfoon opgeschaald naar 24/7. Bovendien heeft de Mantelfoon de opdracht jaarlijks een publiekscampagne te voeren en de Dag voor de Mantelzorg te coördineren.
De bekendste faciliteiten voor de Rotterdamse mantelzorgers zijn: de mogelijkheid tot aanvragen van een mantelzorgparkeervergunníng en de beschikbaarheid van respijtmogelijkheden zoals het Logeerhuis de Buren of de Mantelaar via het VGZ Rotterdampakket.
Naar de tevredenheid hierover is overigens geen onderzoek gedaan. Wel volgt aan het einde van dit jaar voor het eerst een klanttevredenheidsonderzoek naar de dienstverlening van de Mantelfoon.
Niet onderzocht zijn de financiële offers die mantelzorgers brengen. Als er op dat punt problemen zijn moeten die, vindt De Langen, naar voren komen via de Mantelfoon. Mantelzorgers die financiële problemen ervaren of schulden hebben worden in dat geval landelijk gekoppeld aan Expertise Team Financiën.
Extra financiële ondersteuning vanuit Rotterdam zit niet in het pakket. ‘’Het bijzondere aan mantelzorg is namelijk dat mensen dit doen uit verantwoordelijkheidsgevoel en liefde voor hun naaste. Mensen zijn intrinsiek gemotiveerd. Mantelzorgen overkomt je en is geen keuze, zoals vrijwilligerswerk. Financiële vergoedingen kunnen deze intrinsieke motivatie schaden’’, vindt wethouder De Langen.