In meer dan vijftig gemeenten hangen camera’s van de Chinese merken Dahua en Hikvision. Het kan bijna niet anders dat er in Rotterdam ook exemplaren in omloop zijn. Maar waar hangen ze dan, vraagt het geschrokken Denk-raadslid Faouzi Achbar zich af, die niet alleen bang is dat de stad bespioneerd wordt maar óók dat de fabrikanten van de camera’s zich mogelijk schuldig maken aan mensenrechtenschendingen.
‘’Als de camera’s voor spionagedoeleinden worden misbruikt is dat technisch mogelijk via de software’’, aldus Achbar. ‘’En om die redenen zijn die merken dan ook verboden in de VS bij overheidsgebouwen en liggen ze in andere landen onder vuur. Ze kunnen worden misbruikt door een mogelijk 'achterdeurtje' om mee te kijken. Althans, dat is de vrees van de onderzoekers.’’
Volgens China-expert Ardi Brouwes is het interessant voor een buitenlandse inlichtingendienst om te kijken naar wie er allemaal naar binnen loopt bij overheidsinstanties. En zodoende wil de Rotterdamse fractie van Denk de garantie van het stadsbestuur van Rotterdam dat buitenlandse inlichtingendiensten geen toegang hebben tot beelden van Rotterdammers die naar binnen en buiten lopen bij overheidsgebouwen. ‘’We vinden dat de gemeente er alles aan moet doen om de privacy van de Rotterdammers te beschermen.’’
In Den Haag hangen volgens de gemeente zeker 134 camera's, ook bij gevoelige gebouwen: onder meer bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar dagelijks ambtenaren en buitenlandse diplomaten naar binnen en buiten lopen. Ook de gemeente Amsterdam heeft dergelijke camera's.
Volgens inlichtingendienst AIVD heeft China een "offensief cyberprogramma" gericht op Nederland. Op het gebied van economische spionage is het land zelfs de "grootste bedreiging" voor Nederland, concludeerde de dienst in zijn laatste jaarverslag. Naast het meekijken via camera's is ook computerspionage een probleem: een camera is ook een computer, en via die camera zouden kwaadwillenden bijvoorbeeld een overheidsnetwerk kunnen betreden.
En dus wil raadslid Achbar ook weten of burgemeester Aboutaleb bereid is een lobby te starten richting het Rijk om de inzet van dergelijke camera’s van Chinese merken te verbieden.