Gaat Rotterdam vluchten overnemen van Eindhoven in 2027?

20 February 2024, 18:15 uur
Politiek
mainImage
ANP

Wethouder Karremans is gevraagd te garanderen dat Rotterdam The Hague Airport in 2027 – wanneer de luchthaven in Eindhoven gedurende vijf maanden gesloten zal zijn vanwege herstelwerkzaamheden aan de start- en landingsbaan – geen extra vluchten zal aannemen. De garantieaanvraag komt van het CDA, dat de luchthaven op Zestienhoven gedoogt maar wel al jaren consistent aandringt op geen verdere uitbreiding. 

Er moeten in 2027 minstens drie miljoen reizigers elders in Nederland, België en Duitsland vervoerd worden, maar welke vliegvelden dit overschot aan naar schatting 17.000 vluchten voor hun rekening gaan nemen is een raadsel. Aannemelijk is dat Rotterdam toch ook zijn portie zal gaan bijdragen. Het Rotterdamse CDA wil dat voorkomen. De luchthaven Eindhoven omvat 10% van het vliegverkeer in Nederland met jaarlijks 6,9 miljoen passagiers.

Het CDA Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren ingezet tegen verdere groei van de luchthaven omdat veel omwonenden overlast ervaren en omdat Rotterdam voor een grote verduurzamingsopgave staat. GroenLinks en de Partij voor de Dieren zien geen enkel economisch belang in een luchthaven en willen op deze locatie een woonwijk.