Een gasnet zoals die nu nog op veel plekken in Rotterdam aanwezig is, is niet meer nodig als een wijk van warmte wordt voorzien met collectieve warmtenetten. Fijnmazige gasnetten zullen dan ook in de toekomst uit de stad verdwijnen. Maar voor de hoofdleidingen zijn wel andere toepassingen denkbaar. Mogelijk voor het transporteren van waterstof.
Dat is tenminste één van de opties die wethouder Bonte twee jaar geleden in de motie ‘Behoud wat goed is’ door VVD en CDA kreeg aangereikt.
‘’In het Rotterdamse Energiesysteem zijn nu drie principes geformuleerd voor onze keuzes: we stellen publieke belangen centraal waarbij we streven naar een schoon, slim, resilient en rechtvaardig energiesysteem. We nemen onze verantwoordelijkheid én werken samen met onze partners. We werken adaptief, integraal en digitaal. Daarbij spelen we slim in op de onzekerheden die de transitie kent en brengen we de verschillende opgaven met elkaar in verbinding wanneer we deze een plek geven in de stad’’, aldus Bonte.
Zijn totale doelstelling: ‘’In een klimaatneutraal Rotterdam wordt energie zodanig opgewekt, getransporteerd, omgezet, opgeslagen en gebruikt dat daar geen CO2 bij vrijkomt. Het Rotterdamse energiesysteem moet ervoor zorgen dat energie voor verblijven, verplaatsen en werken beschikbaar is op het juiste moment, in de juiste vorm en voor iedereen. En dat deze energie betaalbaar is. Zowel nu als in de toekomst.''
Door de energietransitie zal de vraag naar energie en de vorm waarin deze geleverd wordt, drastisch veranderen, weet Bonte. ''Zo neemt de vraag naar elektriciteit in de haven toe als gevolg van de elektrificatie, neemt de vraag naar warmte en koude toe voor de gebouwde omgeving en wordt waterstof een belangrijke energiedrager. Het tijdig aanpassen van energienetwerken is een belangrijke randvoorwaarde voor een succesvolle energietransitie.’’