De werkelijke successen in Delfshaven komen op conto van bewoners(organisaties) ondersteund door gebiedscommissieleden en gebiedsambtenaren. De resultaten zijn niet geboekt door inspraak of in samenspraak met het gemeentebestuur. Dat is de pijnlijke conclusie van de gebiedscommissie Delfshaven, die ook maar meteen ongevraagd tot een brief heeft geleid aan wethouder Vermeij.
‘’Voor wat er top-down over de wijken wordt beslist - soms na participatie die, zeker als het om belangrijke voorstellen gaat, vaak genegeerd wordt - ontbreekt dan ook vaak draagvlak. Er is weinig tevredenheid. Ook geen transparantie. Hierdoor blijft het vertrouwen in de politiek afnemen’’, schrijft wijkmanager Rien Ipenburg namens het bestuur.
Voorbeelden van teleurstellingen zijn: het rücksichtlos afkappen van waardevolle initiatieven waarin veel investeringen zijn gedaan zoals onder meer het Zelfregiehuis (met huisartsenpraktijk), de Fruitvis, en UNO architecten. Ook de aankoop van het wijkpaleis wordt ondanks succesvolle crowdfunding onder bewoners gedwarsboomd door de afdeling Vastgoed van de gemeente. En erg negatief vindt men het doordrukken van grote ontwikkeltrajecten zoals Parkhaven010 en Schiehaven Noord.
De lijst teleurstellingen is groot. Voor duimdroppen werd ondanks adviezen van gebiedscommissie, wijkcomité’s Delfshaven, alle wijkraden van Feijenoord en Noord en een overtuigende actie op het stadhuis van ouders en kinderen, de subsidie afgeschaft. Verder hebben de bewoners geen stem in Couleur Locale en ook bij aanbestedingen wordt er niet naar adviezen geluisterd.
Projecten die momenteel aandacht vragen zijn Parkhaven010, Schiehaven Noord, Staart-Kop Dakpark, Visserijplein. ‘’Belangrijk is dat de wijkraden de handvatten krijgen hier scherp op te zijn en de middelen om de stem van bewoners hierover echt mee te laten tellen in het stadhuis’’ laat de gebiedscommissie weten in een lange brandbrief aan de demissionaire wethouder Vermeij.