Geen apart slavernijmuseum in Rotterdam

26 November 2021, 00:07 uur
Politiek
mainImage

Er komt geen specifiek Rotterdams museum over de historie van Afrika en het slavernijverleden. Het stadsbestuur heeft het burgerinitiatief van S. Miguel, dat hij in februari 2020 heeft ingediend, afgewezen omdat er in Amsterdam al een apart museum over slavernij in de pijpleiding zit. De beoogde bredere blik op Afrika in Rotterdam wordt – vindt wethouder Kasmi – ook en al heel lang door het Wereldmuseum in Rotterdam belicht.

Het aanvankelijke verzoek was om te komen tot een Rotterdams museum waarin de rijke Afrikaanse geschiedenis, de transAtlantische slavenhandel en de slavernij in Suriname, Caribisch Nederland en elders een plek krijgt. Het zou een historisch-educatieve instelling moeten worden, toegankelijk voor scholieren, ouderen, toeristen en andere belanghebbenden.

‘’Dit omdat Rotterdam zich door het kolonialisme, de transAtlantische slavenhandel en slavernij heeft kunnen ontwikkelen tot een wereldstad. Met veel welvaart en talloze economische activiteiten’’, vond Miguel.

Het burgerinitiatief pleitte voor een waardige plek van deze geschiedenis in Rotterdam in het belang van de nazaten van gekoloniseerde volkeren, de nazaten van tot slaaf gemaakten en de gehele samenleving. ‘’Afrika heeft een fundamentele bijdrage gehad aan het economisch succes van Rotterdam. Om die reden vinden wij het belangrijk dat Rotterdam uit dankbaarheid iets teruggeeft’’, aldus het basisverzoek, dat door 150 handtekeningen werd ondersteund, maar het uiteindelijk niet heeft gehaald.