De tekst ‘Black Lives Matter’ komt niet prominent op of rondom de Erasmusbrug. Het inmiddels vertrokken tijdelijke PvdA-raadslid Vogelaar had dit samen met GroenLinks graag gewild om hiermee een krachtig signaal te geven dat Rotterdam pal staat voor gelijkwaardigheid en tegen discriminatie is. Ook was Vogelaar een fervent voorstander van herdenken.
Het stadsbestuur zegt in antwoord op de suggestie te willen volstaan met concrete acties op het gebied van kansengelijkheid, discriminatiebestrijding en educatie (over o.a. het koloniale verleden en racisme). Ook omdat de kern achter de BLM-beweging dit zelf wenst.
De acties staan opgenomen in het Actieplan Samenleven. ‘’We verwachten dat de tekst op de brug of een andere locatie plaatsen verder niet helpend is’’, aldus wethouder Achbar. ‘’Het uitdragen hiervan doen we op een manier die bijdraagt aan de maatschappelijke bewustwording en in lijn is met het Actieplan Samenleven, bijvoorbeeld: Met de campagne Zie het. Zeg het. Meld het.’’
De PvdA en GroenLinks versnelden enkele weken terug hun suggestie vanwege het feit dat men in de Amerikaanse hoofdstad Washington vlakbij Het Witte Huis gestart was met het verwijderen van BLM-teksten onder druk van Republikeinse politici.
De Black Lives Matter-tekst werd in juni 2020 aangebracht toen over de hele wereld, waaronder ook in Rotterdam, demonstraties waren naar aanleiding van de moord op George Floyd. De plek van de schildering in Washington kreeg de naam Black Lives Matter Plaza.