Geen extra maatregelen financiering partijen

21 August 2019, 14:59 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) neemt geen extra maatregelen om te voorkomen dat politieke partijen sjoemelen met de regels voor giften. Ze gaat met de partijen in gesprek en wijst ze nogmaals op de regels.

Vorige maand bleek uit berichtgeving van De Telegraaf dat meerdere politieke partijen willen helpen om de wet te omzeilen om het geld te kunnen aannemen. Donaties vanaf 4500 euro moeten openbaar worden gemaakt, maar partijen kwamen met ideeën om deze regel te omzeilen.

"Dat een aantal politieke partijen bereid is om potentiële donateurs suggesties te doen om de regels voor openbaarmaking van giften te omzeilen en zodoende in strijd met de geest van de wet lijken te handelen baart mij zorgen", antwoordt de bewindsvrouw op vragen van de SP.

Maar volgens Ollongren ligt de oplossing niet in het aanpassen van de wet. Partijen moeten "handelen naar de intentie van de wetgever". Ze gaat de partijen onder meer vragen om maatregelen zodat het niet nog eens gebeurt.

Naar aanleiding van het bericht in De Telegraaf ontsloeg 50PLUS de manager van haar partijbureau omdat die een gift wilde aannemen van 15.000 euro van een donateur.


Door: ANP