Geen verplichte anticonceptie in jeugdzorg Rotterdam

22 May 2022, 10:43 uur
Politiek
mainImage
Jeugdwethouder Bokhove

Bergse Bos van Horizon in Hillegersberg is de enige gesloten jeugdhulpinstelling in Rotterdam en daar komt geen illegale gedwongen anticonceptie voor. ''Anticonceptie is altijd een keuze van de jongere zelf dan wel de ouders of voogden'' heeft jeugdwethouder Bokshove laten weten aan raadslid Vonk van de ChristenUnie, die naar aanleiding van een landelijk onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) hom of kuit wilde over de situatie in Rotterdam. In een enkele landelijke instelling bleek anticonceptie zelfs als voorwaarde te gelden voor verlof of het verlaten van de eigen kamer.

André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, noemde in dat kader gedwongen anticonceptie zonder tussenkomst van de rechter 'illegaal' en 'een inbreuk op de lichamelijke integriteit'.

‘’Bergse Bos voldoet aan bestaande wet- en regelgeving en wordt door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hierop gecontroleerd’’, zegt de wethouder. ‘’Er is geen illegale gedwongen anticonceptie geconstateerd.''

Wel stedet een oud medewerker: 'stel je voor dat een meisje zwanger raakt in de instelling, dan word je daar als organisatie verantwoordelijk voor gehouden'. Er is dan ook sprake van 'het routinematig en zonder aanleiding uitvoeren van zwangerschapstesten, bijvoorbeeld bij de medische check bij binnenkomst.

Een verzoek om een zwangerschapstest komt overigens altijd van de jongeren zelf. Bergse Bos kan in zo’n geval soms een advies geven om anticonceptie te gaan gebruiken of een zwangerschapstest af te nemen, maar het besluit ligt altijd bij de jongere (en ouders of voogden) zelf. Onder de 16 jaar wordt alleen anticonceptie voorgeschreven met toestemming van ouders, boven de 16 jaar mogen jongeren dit zelf beslissen, maar altijd via de huisarts.