Geen zwaardere straffen voor Rotterdamse horeca

24 May 2024, 16:15 uur
Politiek
mainImage
Rotterdam Partners

De aanvankelijke wens van burgemeester Aboutaleb om de horeca te straffen met vier weken sluiting als blijkt dat een beheerder of een leidinggevende niet aanwezig is bij een incident, wordt teruggedraaid. Het blijft definitief twee weken.

De horeca dank dit aan VVD-raadslid Dieke van Groningen, die het aangepaste handhavingsarrangement te streng vond. Ze diende in januari van dit jaar een motie aan, die met steun van Leefbaar en D66 werd aangenomen. Ook de raadscommissie vindt inmiddels nu dat een reprimande van twee weken voldoende is. De kwestie was hot toen een horecazaak op de Meent het lot van een incident trof.

Van Groningen vond het onrechtvaardig dat niet aanwezig zijn van een beheerder even zwaar wordt bestraft als een geweldsincident in de horeca. ‘’En met het verzwaren van deze handhavingsmaatregel draaien we de horeca en zeker de kleinere horeca in Rotterdam de nek om. Kan niet’’, zei ze. ‘’Daarvoor vervult de horeca een te belangrijke sociale functie en bovendien kampt het met grote personele tekorten. Een maand verplichte sluiting brengt voor veel ondernemers grote financiële en personele consequenties met zich mee.’’

Het was geen walk-over voor Van Groningen. Ze had gedurende het hele traject aanhoudende tegenstanders. Met de ChristenUnie traditioneel voorop.