Dagblad010 | Gek dat de NOS wel inzage heeft de Rotterdamse scan-BV
mainImage

Gek dat de NOS wel inzage heeft de Rotterdamse scan-BV

13 januari 2021, 12:52 uur
Politiek

In navolging van de verontwaardiging bij Leefbaar Rotterdam over de blunders van de scanauto’s die parkeerders achter hun broek zitten, vindt ook de Rotterdamse PvdA de huidige foutmarge te groot. Het gaat om 39.000 verkeerde boetes. Dat is ruim 11% van de 345.000 boetes die worden uitgedeeld. Hierin is nog niet eens meegenomen dat veel mensen geen bezwaar maken, omdat ze erop vertrouwen dat de boete terecht is.

‘’De gemeente heeft een verplichting om het functioneren van scanauto’s zo te optimaliseren dat de foutmarge minimaal en alleen mensen die daadwerkelijk een overtreding hebben begaan bestraft worden’’, is het standpunt van de raadsleden Lammering en Tak. Dat is een zachtere benadering dan van hun collega Van Drunen bij Leefbaar, die het gemeentelijke boetebedrijf van ‘’ordinaire koehandel’’ beticht en als onderdeel ziet van het ‘’Rotterdamse autopesten.’’

De PvdA wil de administratieve rompslomp, die nu nodig is voor het corrigeren van verkeerde boetes, voorkomen en van fietswethouder Bokhove weten hoe scanauto’s preciezer hun werk kunnen doen. En misschien zijn er nog andere controlemechanismes, die onterechte boetes kunnen voorkomen. Ze dringen aan op een beetje creativiteit.

Bovendien vinden Lammering en Tak het gek dat foutmeldingen niet worden geregistreerd en nog gekker dat de NOS wel inzage heeft in de fouttabellen van de scan-BV en zij niet.