Het plotselinge vertrek van armoedewethouder Mohamed-Hoesein geeft Rotterdam een slecht imago. Dat was donderdagmorgen het spijkerharde oordeel van de volledige oppositie in de gemeenteraad. Er vielen woorden als blamage en afgang, terwijl de Partij voor de Dieren zelfs sprak in termen van een modderfiguur. Allemaal terug te voeren op het feit dat Mohamed-Hoesein niet de eerste armoedewethouder is die de kuierlatten neemt in deze coalitieperiode. Ze is de tweede. Bovendien de tweede van Denk.
Het stadsbestuur zelf haalde er enigszins nonchalant haar schouders over op. Wethouder Simons keek de zaal in en zei: u ziet de wereld is niet vergaan. En toen die geruststelling voor de oppositie onvoldoende was voegde hij er ook nog aan toe dat niemand onmisbaar is. Hij kende genoeg bedrijven waar topmensen onverwacht opstappen. En een topvrouw was ze, deze Mohamed-Hoesein. Dat vond Simons ook. Bovendien – bevestigde men van links naar rechts - een warme persoonlijkheid.
‘’Daarom is het raar dat ze als een dief in de nacht is vertrokken. Dan moet er duidelijk iets gaande zijn’’, oordeelde Segers-Hoogendoorn van het CDA. Maar daar heeft hij geen antwoord op gekregen. Zelfs bij Denk hield men wijs dan wel onwetend de kiezen op elkaar. Eerst kalm en bedaard. Maar toen Verkoelen van JOU buiten de microfoon een voetzoekertje afvuurde, werd Soytekin nijdig. Toch hield hij bij hoog en bij laag vol dat hij niet meer wist dan wat de hele raadzaal wist en dat was wat Mohamed-Hoesein cryptisch zelf had geschreven, namelijk dat ze voortaan elders en dus op een andere manier de armoede in Rotterdam zou gaan beteugelen.
Het liefst had wethouder Simons natuurlijk de vloer aangeveegd met het rommelige debuutbestuursbeleid van Denk, maar dat past niet in de coalitiesaamhorigheid. Pech dus ook voor de woordvoerders van D66, VVD en Leefbaar, die in die komedie mee moesten en dus één voor één verwezen naar het recht van een werknemer: je houdt ermee op wanneer je dat zelf wil. Punt uit. En er vielen ook geen gaten, zei men, want wethouder Faouzi Achbar neemt de honneurs van Mohamed-Hoesein tijdelijk waar. ''Maar die stond nu al te jokken'', zei men bij de PvdA, ''dus dat is een lekker begin.''
En zo resteerden alleen nog de geruchten, die variërenden van onenigheid binnen Denk, ergernis over de achterstanden bij de herstelbetalingen en een mogelijke aanstaande benoeming van Mohamed-Hoesein tot rechter. ‘’En ik hou er zelfs nog rekening mee dat het vrouw-zijn binnen de top van Denk niet helemaal lekker valt’’, zei raadslid Verkoelen van de Jongere Ouderen Unie. Au.
Het enige raadslid dat zich trouwens afvroeg of na Enes Yigit, de eerste armoedewethouder, ook Natascha Mohamed-Hoesein van de wachtgeldregeling zou gaan profiteren was Van der Velden van de Partij voor de Dieren, maar ook hij kwam er in die beantwoording bekaaid van af. Niemand die het wist. Het enige wat redelijk zeker bleek, is dat er nog vóór het lentereces (eind februari) een derde armoedewethouder van Denk wordt aangewezen. Die baan laat men niet glippen. Nee, Kuzu wordt het niet. Die naam staat bij Leefbaar op de zwarte lijst.
(JDS)